Măsuri pentru prevenirea apariției virusului gripei aviare pe teritoriul județului Galați

Distribuie articolul

Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat prezenja virusului gripei aviare – serotipul TI3N8 – la păsările dintr-o exploatație comercială, cu un efectiv de 180.000 de capete pui rasă mixtă și pui carne în vârstă de 25 zile, din Jocalitatea Ungheni, județul Mureș, în seara zilei de 6 mai 2021.

În prezent, se înregistrează o creștere explozivă a focarelor de gripă aviară în Europa, boala evoluând astfel: Ungaria (1 focar), Bulgaria (4 focare), Cehia (16 focare), Germania (75 focare), Franța (9 focare), Polonia (2 focare), Danemarca (1 focar), Slovacia (1 focar) și Suedia (1 focar).

Influența (gripa) aviară este o boală infecțioasă produsă de un virus care poate afecta peste 50 de specii de păsări domestice și 51 specii de păsări sălbatice. Rezervorul natural de virus îl reprezintă păsările migratoare și în special păsări acvatice. Boala se transmite de la păsările sălbatice infectate cu virusul influenței aviare prin contact direct sau contact cu cadavre de păsări, secreții și excreții și prin contact indirect prin intermediul apei, furajelor, echipamentelor, adăposturilor, mijloacelor de transport care au fost contaminate.

În contextul epidemiologic al evoluției gripei aviare în Europa, se impune supravegherea și monitorizarea păsărilor domestice, dar și a celor sălbatice care reprezintă, conform legislației și a studiilor de specialitate, sursa naturală a virusului gripal aviar.

Pe teritoriul județului Galați nu există nici o suspiciune de gripă aviară.

Având în vedere contextul epidemiologic, în vederea prevenirii răspândirii virusului influenței aviare la păsările domestice pe teritoriul național, Comitetul Național pentru Situații de Urgență — Centrul Național de Combatere a Bolilor a emis Decizia nr.1/07.05.2021 privind măsurile adoptate în cadrul ședinței extraordinare din data 07.05.2021.

Astfel, începând cu data de 08.05.2020, s-au dispus următoarele măsuri de prevenire:

a) Suspendarea organizării desfășurării comerțului ambulant cu păsări pentru o perioadă de 30 de zile în toate localitățile de pe teritoriul României;

b) Suspendarea activității comerciale cu păsări vii, pentru o perioadă de 30 de zile, pe întreg teritoriul României (de la puii de o zi până la păsări reformă) pentru toate speciile de păsări comercializate prin intermendiul mijlocitorilor de afaceri, precum și a oricăror altor activități de intermediere, în vederea comercializării directe către crescătorii de păsări din gospodăriile populației. Comercializarea se va efectua doar de către fermele comerciale cu păsări autorizate, a căror stare de sănătate este atestată.

Transmitem crescătorilor de păsări măsurile care trebuie respectate pentru a preveni apariția

și răspândirea virusului gripei aviare:

1 – La nivelul gospodăriilor populației

separarea, în măsura posibilităților a rațelor și gâștelor de alte păsări domestice;

se va evita prin toate mijloacele creșterea păsărilor domestice în aer liber, acestea fiind ținute închise obligatoriu în spații de cazare special amenajate;

atunci când acest lucru nu este posibil, hrănirea și adăparea păsărilor se va realiza într-o zonă acoperită la care nu pot avea acces păsăirile sălbatice;

se interzice adăparea păsărilor domestice cu apa din rezervoarele de apă de suprafață accesibile păsărilor sălbatice;

se va evita intrarca mai multor persoane, în zona de exploatare a păsărilor domestice, mișcările limitându-se la o singură persoană (proprietarul exploatației).

2 – La nivelul instituțiilor sau unităților care dețin păsări sălbatice captive, este obligatoriu

— asigurarea protecției prin plase amplasate deasupra volierelor, în vederea evitării oricărui contact direct sau indirect cu păsările sălbatice

3 – La nivelul vânătorilor de păsări

 – se va acorda o atenție sporită asupra riscurilor introducerii și diseminării bolii de către vânători, care pot transmite virusul de la sălbatic la domestic prin păsări vânate și prelucrate în exploatațiile non profesionale atât prin echipamentele (ustensilele) folosite la vânătoare cât și în cele comerciale care nu dețin măsuri stricte de biosecuritate.

4 – La nivelul exploatatiilor comerciale autorizate/inregistrate sanitar veterinar:

– se solicită respectarea măsurilor generale și specifice de biosecuritate aplicate la nivelul acestor exploatații, conform prevederilor Ordinului președintelui A.N.S.V.S.A_ nr. 21 / 2018.

Astfel, toate programele de biosecuritate aferente fiecărei unități avicole vor fi revizuite și reavizate de către D.S.V.S.A Galați, după introducerea de măsuri suplimentare de biosccuritate, țintite, pentru a se evita introducerea și diseminarea virusului influenței aviare.

5 – Monitorizarea păsărilor sălbatice :

Administratorii fondurilor cinegetice vor intensifica monitorizarea în special în zonele în care păsările sălbatice sunt staționare, cu raportare către D.S.V.S.A. Galați a oricăror modificări a statusului de sănătate a acestor păsări.

Verificarea respectării acestor măsuri sunt realizate prin acțiuni de control organizate în comun ce catre

D.S.V.S.A, Galati si [PJ Galati. inclusiv prin efectuarea de controale in trafic.


Distribuie articolul

You May Also Like