Măsura șomajului tehnic se extinde în domeniul bugetar. Ce domenii nu vor fi afectate

Distribuie articolul

Bugetarii vor fi trimiși în șomaj tehnic. Anunțul a fost făcut de premierul Ludovic Orban care a spus că Guvernul pregătește o reglementare în acest sens. Măsura va fi aplicată în instituțiile administrației centrale și locale.

Premierul Orban a vorbit despre împărțirea pe jumătate a angajaților unor instituții bugetare care vor veni la serviciu doar 15 zile, prin rotație. Astfel se asigură funcționarea instituției și se reduce riscul propagării virusului. Salariații care stau acasă două săptămâni vor fi plătiți în condițiile șomajului tehnic.

„Ne-am gândit la un mecanism pe care îl vom introduce într-o reglementare, care ţine oarecum şi de o evitare a riscului de răspândire a virusului, un mecanism relativ simplu, în care împărţim angajaţii, să spun, în două. Angajaţii sunt gândiţi în cele două părţi egale, fiecare parte să poată să menţină funcţionalitatea instituţiei publice, şi jumătate din angajaţi lucrează 15 zile, restul de 15 zile urmând să fie într-o formă de şomaj tehnic, plătiţi la fel cum se plăteşte şomajul tehnic, cu 75%. Restul de 15 zile vin la muncă ceilalţi care au stat în şomaj tehnic perioada respectivă. Ăsta este mecanismul pe care l-am gândit. (…) Facem o analiză pe fiecare domeniu de activitate, vedem exact cum urmează să fie implementată o astfel de măsură, dar deja măsura este gândită şi urmează să fie implementată, restul sunt chestiuni de detalii şi de modul în care va fi structurată ordonanţa de urgenţă prin care vom stabili această măsură. Această măsură va fi valabilă nu numai pentru administraţia centrală, ci şi pentru administraţia locală şi pentru toate entităţile publice, inclusiv entităţile publice care nu sunt în subordinea Guvernului de la nivel naţional, entităţi publice care sunt în subordinea Parlamentului sau unităţi autonome”, a anunțat premierul Ludovic Orban.

Prim-ministrul a explicat că măsura nu se va aplica în domeniile cu angajați implicați în lupta cu epidemia de COVID-19.

„Sunt zone publice care nu pot fi afectate, în care avem nevoie de fiecare efectiv, ba chiar avem nevoie de resurse umane suplimentare. Nu putem afecta zona de sănătate, care înseamnă spitale, direcţii de sănătate publică, ambulanţe, unităţi primiri urgenţe. De asemenea, nu putem afecta zona Ministerului Afacerilor Interne, cu toate efectivele de jandarmi, de pompieri, de poliţişti, nu putem afecta zona militară. De asemenea sunt mai greu de afectat zone ca, de exemplu, zona Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale”, a precizat Ludovic Orban.

Forma finală a măsurii va fi anunțată peste câteva zile.


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns