Mărire salarială în educație: directorii și inspectorii în prim-plan, iar profesorii debutanți… aproape

Distribuie articolul

Guvernul a adoptat joi un proiect de Ordonanță de Urgență care vizează remedierea inechităților salariale în învățământ și alte sectoare bugetare. Se pare că spiritele Crăciunului au fost generoase anul acesta, mai ales cu cei din funcții administrative.

Conform informațiilor oferite de Ministerul Educației , în sinteză, se vor opera următoarele majorări salariale pentru angajații din învățământ:

  Pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar, creșterile sunt între 19,4% și 20,5%, creșterea salarială brută medie totală în 2024 fiind de aproape 20% (din care vom avea o creștere brută medie de aproape 13% din luna ianuarie 2024).

  Pentru directori și directori adjuncți, față de salariul brut din luna decembrie 2023, creșterea brută medie totală în 2024 va fi de peste 36% (din care creșterea brută medie în luna ianuarie 2024 va fi de 30%). 

  Pentru universitar, creșterile sunt între 15% și 21% (cea mai mare creștere: lectori peste 21%, urmată de asistent universitar – peste 20%).

  Pentru personalul didactic auxiliar, creșterea salarială brută medie totală în 2024 este de 15.5%, în luna ianuarie 2024 creșterea medie fiind de aproximativ 10%). 

  Pentru personalul administrativ (nedidactic), creșterea salarială brută medie totală în 2024 va fi de 15% (cu 9% începând din luna ianuarie 2024). 

În contrast, profesorii debutanți vor beneficia doar de o creștere de 11%, un procentaj considerabil mai mic în comparație cu alte categorii de personal din învățământ – un fel de „bine ai venit în sistem, dar nu prea”. Potrivit Edupedu.ro , salariul profesorului debutant nu ajunge în 2024 la salariul mediu pe economie, contrar promisiunilor anterioare ale guvernanților. „Vom pleca de la salariul debutantului, salariul mediu pe economie, am promis și cred în acest lucru.” , declara premierul Ciolacu, în urmă cu 3 luni.

Salariile vor crește cu 13% din ianuarie și cu încă 7% din august. Astfel, cadrele didactice vor trebui să facă un mic exercițiu matematic pentru a-și calcula creșterea totală de 20% până la finalul anului – presupunând că nu se pierd în labirintul procentelor.

Sporurile pentru personalul didactic, potrivit ALBA24.ro , cum ar fi 10% pentru suprasolicitare neuropsihică, între 3% și 20% pentru predarea în mediul rural, 15% pentru învățământ special și între 10% și 25% pentru practica pedagogică, vor rămâne la nivelul din decembrie 2018.


Distribuie articolul

You May Also Like