Mai rău ca la țară: 2/3 dintre blocurile din orașul Galați nu sunt conectate la sistemul de canalizare și varsă apele uzate direct în pământ

Distribuie articolul

Sute de blocuri din orașul Galați nu sunt conectate la sistemul de canalizare, iar apele uzate ajung direct în pământ. Asta deși rețeaua urbană de canalizare există, însă racordurile care fac legătura între aceasta și blocuri s-au stricat sau, pur și simplu, au dispărut.

În această poveste cu accente medievale și rurale, de vină nu sunt autoritățile locale, ci asociațiile de proprietari care trebuie să facă reparațiile pe propria cheltuială. În urmă cu șase luni, angajații Apă Canal au început să numere blocurile rurale din orașul Galați. Inițial, pe răboj au ieșit vreo 400 de imobile, însă numărătoarea a continuat și s-a ajuns la 640 de blocuri.

Vestea proastă este că numărătoarea nu s-a încheiat. Ideea este că orașul Galați a ajuns mai rău ca o comună. Aproximativ 2/3 dintre blocuri își varsă apa de la toaletă, de la chiuvetă și din cadă direct în pământ. Iar numărătoarea nu s-a încheiat, așa cum am mai zis. Asociațiile de proprietari au fost informate despre situație, dar nu s-au grăbit să schimbe ceva. Uite așa, orașul se scufundă încet, dar sigur, în urină și fecale.

„În urma verificărilor efectuate de personalul Departamentului Canalizare din cadrul APA CANAL S.A. Galați la blocurile din municipiul Galați, s-au constatat deficiențe majore în ceea ce priveste funcționarea instalațiilor interioare de canalizare la numeroase asociații de proprietari. Aceste deficiențe conduc în primul rând la acumularea de ape uzate în subsolurile blocurilor și ulterior în tunelele tehnice, ceea ce poate conduce la afectarea stabilității construcțiilor/blocurilor din zonă și a tunelului tehnic, prin infiltrațiile de apă uzată produse în timp. Reamintim, în acest sens, situația similară constatată în anul 2018 la blocul B8 din Mazepa I. În al doilea rând, folosirea drept colector de canalizare a subsolurilor blocurilor și a tunelului tehnic în care sunt pozate rețelele de utilități (dintre care cea mai importanta este rețeaua de alimentare cu apă potabilă) contravine normativelor tehnice și igienico-sanitare în vigoare, generând un focar de infecții ce poate pune în pericol sănătatea populației. Nu în ultimul rând, aceste deficiențe conduc la uzura prematură a rețelelor purtătoare de fluid pozate în subsoluri și în tunelele tehnice”, au anunțat reprezentanții societății Apă Canal, prin intermediul unui comunicat de presă.


Distribuie articolul

You May Also Like