Luna octombrie vine cu un val de scumpiri

Distribuie articolul

Sunt vești proaste pentru români. De la 1 octombrie ei vor plăti mai mult pentru diverse servicii și produse. În fruntea listei sunt gazele, energia electrică și carburanții.

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie(ANRE) a anunțat că de la 1 octombrie se scumpesc gazele. Modificarea intervine în condițiile în care, începând cu data de 1 aprilie 2017, prețul gazelor de producție internă a fost liberalizat. Potrivit informațiilor oficiale, prețul metrului cub de gaz metan pentru consumatorii casnici va crește cu 6%. Românii vor simți această majorare la iarnă: specialiștii au făcut calcule și au aflat că, într-o lună friguroasă, factura pentru un apartament cu 2 camere dotat cu centrală termică va fi mai mare cu cel puțin 10-12 lei.

Tot de la 1 octombrie se va scumpi și energia electrică. Potrivit unor surse din cadrul ANRE, prețul va crește în medie cu 5%. Este vorba despre preţul energiei electrice livrate consumatorilor casnici alimentaţi în sistem reglementat: aceștia vor plăti în plus circa 3,4 bani per kWh.

Și veștile proaste nu se opresc aici. Din prima zi a lunii octombrie se va aplica a doua tranșă a supra-accizei la carburanți. Conform deciziei Guvernului, de la 1 octombrie, toate tipurile de combustibili se supraimpozitează cu încă 16 bani pe litru. Prima tranșă a supra-accizei la benzină, motorină și GPL s-a aplicat pe 15 septembrie și, deși Guvernul dădea asigurări cu nu vor crește prețurile la pompă, carburanții s-au scumpit deja cu cel puțin 10-15%. Măsura, deloc populară, nu este inclusă în programul de guvernare al alianței PSD-ALDE. Introducerea noilor accize pe carburanți va duce la scumpiri în lanț în toate domeniile economiei.


Distribuie articolul

You May Also Like