Itinerarii de vacanţă: Murighiol, paradisul din inima Deltei Dunării

Distribuie articolul

A început perioada estivală, iar bucuria de a călători este strict legată de aceasta. Pentru cititorii care nu s-au decis încă asupra destinaţiei pentru odihnă și relaxare, deschidem o rubrică a itinerariilor care ar merita vizitate măcar o dată-n viață. Delta Dunării este unul dintre ele, locul unde Dumnezeu a zămislit frumosul în forma lui pură. Pentru turiștii dornici de liniște, de vizitarea arealelor acvatice sălbatice şi de pescuitul sportiv, Delta este locul potrivit.

Unul din punctele de atracţie este Murighiol, satul care oferă toate condiţiile petrecerii unui sejur de neuitat. La doi pași de localitate, se deschide împărăția apelor, un paradis verde unde vegetaţia şi fauna şi-au dat mâna spre a oferi un spectacol viu, de neuitat. Lacurile Razlem, Murighiol precum şi altele mai mici (Uzlina, Isac, Isăcel, etc) din imediata vecinătate, păienjenişul de canale, nuferii albi şi galbeni întinşi pe suprafeţe foarte mari, egrete delicate, cormorani, bâtlani şi pelicani îmbie în permanență la plimbare şi relaxare. Acolo, în mijlocul naturii, e linişte şi calm. Plimbările cu barca sunt o adevărată desfătare pentru ochi și suflet. Există o varietate de trasee cu barca, timp în care turiştii primesc informaţii despre locurile prin care trec, despre istoria şi însemnătatea lor:

Traseul 1 – Braţ Sf. Gheorghe-Localitatea Uzlina-Canal Uzlina-Lac Uzlina-Lac Durno Leapca-Lac Isăcel-Lac Isac (retur)

Traseul 2 – Braţ Sf. Gheorghe-Localitatea Uzlina-Canal Uzlina-Lac Uzlina-Lac Durno Leapca-Lac Isăcel-Lac Isac –Canal Litcov- Lac Potcoava-Lac Gorgova- Canal Filat-Braţ Sf. Gheorghe

Traseu 3 – Braţ Sf. Gheorghe- Complex Uzlina-Canal Uzlina- Lac Uzlina- Lac Isac-Canal Litcov- Satul pescăresc Caraorman cu vizitarea pădurii care-i poartă numele.

Traseu 4 – Braţ Sf. Gheorghe – Complex Uzlina-Canal Uzlina- Lac Uzlina- Lac Isac-Canal Litcov- Satul pescăresc Caraorman cu vizitarea pădurii care-i poartă numele- Lac Puiu-Lac Erenciuc- Sf. Gheorghe (retur)

Traseu 5 – Braţ Sf. Gheorghe-Uzlina-Lac Isac-Canal Litcov-Canal Ceamurlia-Braţ Sulina-Canal Magearu- Localitatea Letea (vizită Pădurea Letea)

Traseu 6 – Braţ Sf. Gheorghe-Uzlina-Lac Isac-Canal Litcov-Canal Ceamurlia-Braţ Sulina-Canal Magearu- Localitatea Letea (vizită Pădurea Letea)- Canal Bărbosu- Oraş Sulina (Sulina).

Împătimiţii vor găsi nenumărate locuri de pescuit crap, caras, ştiucă, scrumbie şi somn.

După o plimbare cu barca sau o partidă de pescuit pe cinste, pensiunile din zonă vă aşteaptă cu preparate tradiţionale din peşte specifice zonei. Vă recomandăm să încercaţi plachia de crap pe pat de varză sau storceagul, delicioasa ciorbă albă pescărească după o reţetă care se respectă cu sfinţenie, preparată numai din carne de şalău, ştiucă sau somn, la care se adaugă smântâna şi legume tăiate în bucăţi mari. Odată ajunşi în zonă, veţi fi impresionaţi deci de bogăţiile naturale şi peisajul mirific, de ospitalitatea localnicilor, de mâncărurile şi tradițiile specifice zonei, de posibilitatea exploatării fiecărui colţ al sălbăticiei cu barca.

Aşadar, vacanţă plăcută şi fir întins!


Distribuie articolul

You May Also Like