Lucrările de decolmatare a pârâului Suhurlui din comuna Slobozia Conachi sunt aproape de finalizare

Distribuie articolul

În toamna anului trecut, câteva comune din judeţul Galaţi  (Pechea, Slobozia Conachi, Costache Negri, Cuza Vodă) au fost invadate de ape. Ploi însemnate cantitativ au produs torenţi şi ieşirea din matcă a pârâului Suhurlui inundând sute de locuințe individuale, curți şi grădini, punând astfel în pericol viața locuitorilor din zona afectată.

După opt luni de zile, în comuna Slobozia Conachi, lucrările tehnice de regularizare a pârâului Suhurlui, care a dat mari bătăi de cap oamenilor, dar și autorităților locale, sunt aproape de finalizare.

„În două-trei zile, lucrarea de decolmatare a cursului de apă între Piscu și Cuza Vodă, pe o lungime de 7 km,va fi terminată. Termenul execuției a fost prevăzut pentru un an, noi am reuşit să o finalizăm în doar câteva luni. Soluția a fost să decolmatăm pârâul şi să îi mărim albia pentru ca, atunci când va mai ploua torenţial, apa să aibă mai mult loc de scurgere. Am primit sprijinul Apelor Române prin fondurile alocate şi utilajele puse la dispoziția noastră. Noi am contribuit, de la bugetul local, cu motorina şi cu paza acelor utilaje pe care am asigurat-o  prin beneficiarii Legii 416”, ne-a explicat primarul Emil Dragomir.

Tot el ne-a mărturisit că situația nu va fi pe deplin rezolvată dacă, în comunele din vecinătate, nu se vor aplica aceleași măsuri.

„Ploile din ultima perioadă nu ne-au creat nicio problemă. Sunt mulțumit că am reușit să ne mișcăm foarte repede, să ducem la îndeplinire ceea ce ne-am propus pentru liniştea şi siguranţa locuitorilor care nu vor uita niciodată de infernul prin care au trecut în octombrie 2016. Totuși, dacă, în Pechea şi Cuza Vodă,  nu se va trece curând la aplicarea acelorași măsuri tehnice de regularizare a cursului de apă care le traversează, putem spune, din păcate, că n-am îndepărtat problema decât izolat, pe un singur segment. Tot ce a depins de mine, ca primar al comunei, am făcut. Să sperăm ca la fel vor face şi primarii din comunele apropiate”, a mai explicat acesta.

În urma dezastrelor produse de inundațiile din octombrie 2016, care au măturat totul în cale, la propunerea primarului, Consiliul Local a mai  luat o decizie importantă în avantajul  familiilor afectate: scutirea acestora de la plata impozitelor pe locuințe, timp de 12 ani.


Distribuie articolul

You May Also Like