Lucrări în regim de urgență la Șendreni. Malul Siretului se prăbușește, iar apa se apropie periculos de calea ferată și de digul de apărare

Distribuie articolul

Eroziunea malurilor râului Siret pune în pericol calea ferată Galați-Tecuci și Stația de pompare a apei de la Barboși. Este concluzia la care au ajuns specialiștii Administraţiei Bazinale de Apă (A.B.A) Prut-Bârlad care au demarat, în regim de urgență, două lucrări în comuna Șendreni. Experții au făcut măsurători și au aflat că, în ultimele cinci luni, Siretul a erodat jumătate din mal și s-a apropiat la doar 30 de metri de calea ferată.

„Monitorizarea evoluției eroziunii de mal produsă în zona comunei Șendreni a fost efectuată de personalul de specialitate din cadrul S.G.A. Galați, prin măsurători, constatându-se, în luna octombrie 2018, faptul că distanţa dintre cursul de apă Siret şi linia căii ferate Galaţi-Tecuci  este de 30 metri, faţă de 60 de metri cât era în luna iunie a acestui an. Totodată, s-a constatat că depunerea materialului aluvionar pe malul drept a avut o evoluție rapidă, favorizând astfel concentrarea forțelor hidrodinamice spre malul stâng cu efect de accelerare a evoluției erozionale, viteza de dezvoltare a eroziunii fiind favorizată și de natura nisipoasă a malului”, au anunțat reprezentanții A.B.A. Prut-Bârlad.

Mai grav, eroziunea îi punea în pericol pe cei 500 de locuitori ai localității Şerbeştii Vechi.

„Dacă nu se intervenea, era un pericol. Se putea afecta digul de apărare al localităţii, o lucrare făcută acum patru sau cinci ani de zile. Însemna că satul Şerbeştii Vechi ar fi rămas fără apărare, în cazul unor creşteri ale apelor, pe râul Siret”, a declarat Paul Cristea, primarul comunei Şendreni.

Investiţia de la Șendreni se execută în două puncte, pe o lungime totală de 320 metri. Cele două lucrări costă peste 7,5 milioane de lei și vor fi gata până la finalul acestui an.

„Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad a semnat contractele de execuţie a două lucrări importante de investiţii din judeţul Galaţi: Amenajarea râului Siret în localitatea Şendreni etapa I şi Amenajarea râului Siret în localitatea Şerbeştii Vechi. Valoarea lucrării din localitatea Şendreni este de 4.724.000 lei, iar a celei din localitatea Şerbeştii Vechi, comuna Şendreni este de 2.918.000 lei”, au precizat reprezentanții A.B.A. Prut-Bârlad.

Investiția de la Șendreni este realizată cu fonduri din bugetul Companiei Apele Române. După finalizarea celor două proiecte, compania va continua lucrările de stopare a eroziunii de mal tot în zona comunei gălățene.

VEZI VIDEO AICI


Distribuie articolul

You May Also Like