Gălățenii care se întorc din străinătate vor fi plasați în carantină sau în izolare la domiciliu. Află AICI regiunile vizate de măsură

Distribuie articolul

Autoritățile centrale iau măsuri fără precedent în România în contextul înmulțirii numărului de îmbolnăviri cu coronavirus. După ce au suspendat toate zborurile între România și Italia, reprezentanții Guvernului au decis să oprească și comunicațiile terestre și feroviare. Măsura va fi în vigoare cel puțin până la finalul lunii. Persoanele care vin din Italia și Iran și din regiuni din Coreea de Sud, China, Franța, Germania și Spania vor fi plasate în carantină sau în izolare la domiciliu (vezi lista completă, sursa Prefectura Galați)

Autoritățile au interzis și activitățile din România care implică participarea a mai mult de 1.000 de persoane. În cazul unor activități care implică mai puțin de 1.000 de persoane, deciziile se iau la nivel local, pentru fiecare eveniment în parte, în funcție de evaluarea riscurilor. La Galați, de exemplu, au fost anulate  spectacolele de teatru și ceremoniile publice, iar competițiile sportive se desfășoară fără spectatori.

În ceea ce privește locul de muncă, programul va fi în trei ture, măsură fiind impusă doar sectorului de stat. În plus, spitalele sunt în carantină, studenții la medicină nu mai fac stagii și cursuri practice în unitățile medicale, școlile, grădinițele și creșele au fost închise, iar instituțiile publice și-au restrâns sau anulat activitatea cu publicul. Nu în cele din urmă magazinele trebuie să asigure dezinfecția frecventă a cărucioarelor, a coșurilor de cumpărături, a clanțelor de la uși, a butoanelor de la lifturi și a suprafețelor din zona caselor de marcat. De asemenea, comercianții trebuie să instituie măsuri privind evitarea aglomerării de persoane în spațiile comerciale.

În ciuda măsurilor luate, trei gălățeni au fost amendați cu 20.000 de lei, fiecare, deoarece au plecat de acasă în timp ce se aflau în izolare la domiciliu din cauza coronavirusului. Unul dintre ei a plecat în străinătate, altul se afla în Harghita când a fost sunat de autorități, iar despre al treilea nu se știe nimic. Sancțiunile au fost stabilite de inspectorii Direcției de Sănătate Publică. Marți, aceștia au făcut verificări la domiciliile persoanelor izolate și au constatat că uni gălățeni nu respectă regulile stabilite de autorități.

De altfel, acestea nu sunt primele cazuri în care cetățenii pleacă de acasă punându-i în pericol pe concetățeni. Anterior, trei persoane au fost amendate cu 10.000 de lei fiecare pentru că au părăsit domiciliul, iar despre singurul bolnav confirmat de coronavirus din Galați s-a aflat că a plecat de acasă în timp ce se afla în izolare. În prezent, în județul Galați, 662 de persoane sunt izolate la domiciliu, iar alte trei sunt internate la Spitalul de Boli Infecțioase.


Distribuie articolul

You May Also Like