Locurile de muncă din combinatul siderurgic, în atenția Comisiei Europene

Distribuie articolul

Pentru a se evita o eventuală reducere a numărului de angajați și a poducției pe platforma siderurgică, odată cu vânzarea combinatului gălățean, europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan a adresat Comisiei Europene o interpelare ce vizează aceste aspecte. În paralel, încercarea PNL de a desecretiza contractul de vânzare a fost sortită eșecului.

Într-o conferință de presă susținută la Galați pe tema fostului Sidex, europarlamentarul s-a arătat nemulțumit de faptul că Guvernul României nu a demarat un dialog cu conducerea ArcelorMittal, referitor la vânzarea unității gălățene, și că nu are o strategie în acest sens. Motiv pentru care s-a adresat instituțiilor europene.

”Am adresat ieri o interpelare: care sunt mijloacele aflate la dispoziția Comisiei Europene pentru a evita o eventuală restructurare care să genereze pierderi de locuri de muncă sau chiar închiderea combinatului de către un nou proprietar”, susține Mureșan.

În ceea ce privește încercarea de desecretizare a contractului, aceasta nu a avut sorți de izbândă. Ministrul economiei, Dănuț Andrușcă, susține că nu avem dreptul să știm condițiile de vânzare nici după aproape 20 de ani de când statul român a privatizat Sidex.

”I-am adresat o interpelare ministrului Andrușcă cu privire la desecretizarea contractului din 2001. Am primit un răpuns prin care ni se aduce la cunoștință că nu putem afla nicio informație. I-am adresat o interpelare și doamnei prim-ministru în data de 3 aprilie și nu am primit răspuns nici până în ziua de astăzi, fapt ce dovedește că Guvernul României nu are nicio strategie cu privire la vânzarea ArcelorMittal. Niciun alt europarlamentar nu a făcut un demers oficial pe lângă instituțiile europene spre a vedea care este situația ArcelorMittal”, a declarat George Stângă, senatorul PNL de Galați.

Nici dinspre mediul universitar schimbarea proprietarului nu este văzută cu relaxare, în condițiile în care există foarte multe necunoscute.

”Legat de combinat mă îngrijorează foarte mult liniștea tuturor, pentru că spun ei că s-au primit asigurări de la Uniunea Europeană că s-a păstrat capacitatea de producție, dar capacitatea de producție nu este totuna cu producția efectivă și aici e o problemă, nu ne garantează nimeni care va fi producția. E important dacă ne poate garanta cineva producția pe întreg fluxul combinatului și nu doar pe tablă”, este de părere Ștefan Baltă, prorectorul Universității ”Dunărea de Jos” din Galați, invitat la conferința de presă susținută de liberali pe tema vânzării unității siderurgice gălățene.


Distribuie articolul

You May Also Like