Localitățile limitrofe Galațiului pierd anual sume importante de la Bugetul de Stat

Distribuie articolul

Având în vedere prevederile  Legii 273 din 2006, a finanțelor publice locale, dar și OUG 57 din 2019, privind Codul Administrativ, unul din criteriile care stau la baza alocării de sume de la Bugetul de Stat către UAT-uri este numărul populației.

 Dintr-un punct de vedere este corect numai că repartizările în cauză se fac în funcție de cifrele oficiale furnizate de Institutul Național de Statistica (INS) și care au la bază recensământul din 2011.

În județul Galați, cele mai afectate unități administrativ –teritoriale sunt cele limitrofe municipiului reședință de județ, Șendreni, Smârdan și Vânători. Dar nu sunt singurele, Cu pierderi mai mici ce-i drept, sunt Schela,  Braniștea, Independența și Tulucești, și ele aflate la distanțe relativ mici de Galați.

De unde rezultă aceste pierderi?  Simplu . Mulți gălățeni și-au cumpărat teren, și-au construit proprietăți dar în acte sunt în continuare locuitori ai municipiului. Primăriile cheltuie fonduri anual cu asfaltări de drumuri către aceste noi proprietăți, cu amenajarea locurilor de joacă, iluminat public, ridicarea gunoiului menajer etc.

 La Șendreni, primarul Paul Cristea ne-a spus că populația comunei a crescut de la ultimul recensământ cu aproape 2000 de locuitori.

La Vânători, primarul Marian Ghinea ne-a declarat că în 2011 erau aproximativ 4700 de locuitori iar acum localitatea are o populație de 6200 de suflete iar trendul este în creștere.

 Legislația ar trebui în mod evident up-datată nu la zece ani când este programat recensământul , iar prevederile ar trebui să conțină o medie a trend-ului localităților, de la caz la caz.

Nu mai puțin adevărat este și faptul că același criteriu este, de data asta devastator pentru UAT-uri, și la accesarea fondurilor europene.


Distribuie articolul

Ai putea fi interesat și de:

Lasă un răspuns