La Grădina de Vară, deocamdată, doar proiecții ”horror”

Distribuie articolul

Grădina de Vară din Galați a fost concepută și construită pe locul fostului teatru Alcatraz”, fiind inaugurată în vara anului 1962, cu o capacitate de aproximativ 2.000 de locuri. Însă, ultimele spectacole pentru public au avut loc în centrul orașului în anul 1991, adică în urmă cu 33 de ani. De atunci, zona a intrat într-un amplu proces de degradare, fiind împânzită de gunoaie, oameni ai strazii, câini și pisici fără stăpân.

Odiseea ruinării amplasamentului părea că va lua sfârșit, în urma hotărârii definitive a instanței supreme de judecată – Înalta Curte de Casație și Justiție. Practic, Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor „Româniafilm” (RADEF) a fost obligată să predea municipalităţii o serie de cinematografe din oraș – ”Dacia”, ”Doina”, ”Flacăra”, ”Țiglina” și această grădină de la kilometrul 0 al Galațiului.

După 30 de ani de nepăsare marca RADEF și alți cinci ani de procese și recursuri, Primăria Galați a găsit PNRR-ul hulit de PSD și intenționează să reabiliteze cinematografele, cu fonduri nerambursabile, sau să le găsească o altă destinație funcțională, în urma renovării imobilelor. De altfel, există și o obligație legală în acest sens.

Pe de altă parte, despre Grădina de Vară nu mai știm nimic, decât că a ajuns un adevărat focar de infecție. Ce-i drept, luni, 5 februarie, profitând și de vremea primăvăratică, câțiva lucrători ai serviciului local de salubritate se aflau în zona fostului cinematograf în aer liber, cel mai probabil în scop de minimă igienizare.

Este mult prea puțin, la aproape trei ani de la pronunțarea instanței, iar gălățenii mai au de așteptat momentul vizionării unor filme în răcoarea nopților de vară.


Distribuie articolul

You May Also Like