Jaf la drumul mare: angajați de la ARR, DTR și RAR au furat peste 4,37 milioane de euro

Distribuie articolul


Acuzații grave la adresa unor angajați ai Registrului Auto Român, Autorității Rutiere Române și Direcției de Transport Rutier.

Reprezentanții Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) susțin că 107 salariați au furat 4,37 milioane de euro. Cei de la COTAR citează un raport al Direcţiei Corp Control şi Anticorupţie din cadrul Ministerului Transportului.


Frauda de proporții s-a produs în perioada 1 ianuarie 2016 – 12 martie 2020. COTAR a luat informațiile din raportul apărut în luna septembrie și susține că angajații au încălcat conştient normele de integritate privind funcţia publică şi și-au însușit ilegal suma de 21.117.944 lei prin centrele de formare profesională a conducătorilor auto, instructorilor auto şi a managerilor de transport.


Jaful a fost făcut „pe spatele” candidaților.
„Apreciem că reglementarea modului de plată a membrilor comisiilor de examinare a fost efectuată în mod abuziv, în interesul unui grup de persoane din care unele au ajuns să încaseze lunar din examinări sume de chiar şi 3-4 ori mai mari decât salariul cuvenit pentru funcţia ocupată, în dauna persoanelor care au participat la examinări în calitate de candidaţi şi care au fost astfel constrânşi să plătească tarife nejustificat de mari. A fost perpetuată astfel o stare infracţională prin constituirea unui grup organizat la care au aderat atât persoanele aflate succesiv la conducerea ARR şi DTR, cât şi angajaţi din cadrul acestor structuri, care au acţionat pe o perioadă mai mare de 10 ani, inclusiv prin impunerea unor reglementări în interes propriu, în scopul obţinerii de venituri din activitatea de examinare”, scrie în raportul citat de COTAR.


Potrivit COTAR, 40 de funcţionari publici au încasat sume cuprinse între 200.000 lei şi 738.988 lei, doar din activitatea de examinare la centrele de formare profesională.

„Această afacere a funcționarilor cu banii statului a fost foarte profitabilă, în ultimii 10 ani, sub umbrela ARR, DTR și RAR, în baza unei reglementări ilegale la care au contribuit mai mulți factori de decizie din Ministerul Transporturilor, din mai multe partide polițice care s-au succedat la guvernare, în ultimii ani”, susțin reprezentanții COTAR.


Ca urmare cei de la COTAR le cer guvernanților să-i demită pe cei vinovați, pentru ca ulterior aceștia să fie pedepsiți de autoritățile judiciare.

Sursa foto: digi24. ro


Distribuie articolul

You May Also Like