Invenție în vremuri de pandemie: cercetătorii de la UDJ Galați au fabricat săpun din ulei folosit

Distribuie articolul


Cercetătorii de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați au inventat un săpun care este obținut din ulei folosit. Invenția gălățenilor a fost premiată în cadrul unui concurs de idei de afaceri al Primăriei Galați. Inventatorii vor să breveteze produsul lor și să transforme totul într-o afacere de succes.


Proiectul care a obținut premiul I se numește DanubEcoSoap. Potrivit inventatorilor, este vorba despre un săpun obținut din ulei alimentar rezidual.


„Uleiul care se strânge în gospodărie, și care este uzual aruncat la chiuvetă, trece printr-un proces de purificare, se filtrează, apoi se amestecă cu ingrediente pentru saponificare și diferite uleiuri esențiale extrase la noi în laborator. Se obține un săpun (solid sau lichid) biodegradabil, perfect pentru igienizare. Noi am prezentat la concurs un săpun cu arome de citrice, având în compoziție și ulei de palmier originar din Camerun”, a declarat profesorul Rodica Dinică.


Inventatorii susțin că este o idee bună în timpul epidemiei de Covid 19. De asemenea, este o idee bună pentru mediu deoarece se pot fabrica 10 bucăți de săpun sau cinci litri de săpun lichid dintr-un litru de ulei folosit.


„A contat în principal aspectul ecologic, de reducere a poluării mediului înconjurător. Practic, un litru de ulei uzat poluează circa un milion de litri de apă. Dintr-un litru de ulei se pot produce aproximativ 10 săpunuri solide de 100g sau 5 litri de săpun lichid. Iar în această perioadă de pandemie, săpunul este indispensabil în școli, grădinițe, instituții de interes public”, a explicat Rodica Dinică.


După ce vor breveta ideea, inventatorii vor folosi uleiul rezidual de la Cantina studențească pentru a fabrica săpun.

foto: viata-libera.ro


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns