Informăm, nu imbecilizăm!

Distribuie articolul

Formator de opinie în masă , jurnalismul este principalul vector de furnizare a informaţiilor despre realitatea de zi cu zi sau, cel puțin, aşa ar trebui să fie. Din păcate, pragmatismul ajunge să fie înlocuit cu iluzoriul împins la extremă până la fabulaţie invitând opinia publică la un consumism mediocru de ştiri reinventate, menite să ascundă anumite hibe ale realităţii imediate.

Mare parte din public adoră senzaţionalul, uitând că e condus spre direcţii greşite prin dezinformare şi diversiune. La ora actuală, cu cât subiectul aruncat pe piaţă este mai fabulos, cu atât are mai multe şanse să fie urmărit, deci apreciat. Sfera politicului a reuşit, încetul cu încetul, să subjuge o bună parte a presei aşa-zis liberă, impunând, prin dominare şi control, propriile reguli de furnizare a ştirilor: despre cine, ce şi cum să scrie. Zeci de ziare aservite din umbra unor partide, partiduleţe, comitete şi comiţii aruncă, în mod voit, pe piaţă, „petarde”, fie pentru a-i ostraciza pe competitori, fie pentru a proslăvi grupurile de interese care le finanţează şi le ţine în viață. Aşadar, în multe cazuri, jurnalismul este convertit, împins spre schimbare până ajunge să nu mai semene a jurnalism.

De departe, cele mai ineficiente mi se par ziarele cu aerul unor fiţuici de partid, rezervoare de subiecte fără noimă, vânzătoare de iluzii, de minciuni paroxistice pe deplin politizate, o formă primitivă, subţire de manipulare conştientă a opiniei publice în care doar şefii din dotare apar ca fiind cei mai cei: frumoşi, deştepţi, cuminţi şi devreme acasă. Adversarii politici sunt speculaţi, disecaţi, tocaţi ca varza, adesea, într-o exprimare abjecta, jignitoare, cu iz de grotesc absolut. Exagerarea este cuvântul de ordine,iar obiectivismul este trecut pe linie moartă. Nu există; un fel de: văd paiul din ochii tăi, dar nu şi bârna din ai mei. Toate acestea conduc încet la sinucidere sigură printr-o scădere treptată a credibilităţii, implicit a diminuării interesului cititorilor de a-l mai urmări.

Express de Dunăre a apărut din dorinţa de a prezenta realitatea exact aşa cum e ea, fără cosmetizări, fabulaţii, fără a menaja pe cineva anume. Informăm, nu imbecilizăm! Este timpul pentru noi începuturi în oraşul de la Dunăre prin cuvânt liber şi expresie independentă, prin calitate în detrimentul cantităţii. Nu iertăm pe nimeni! De astăzi, Express de Dunăre este cu ochii-n patru pe tot ce se întâmplă.


Distribuie articolul

You May Also Like

One thought on “Informăm, nu imbecilizăm!

  1. Foarte frumoasa asumarea deontologica, dar la nivel de vorbe.
    Intrebare: cati in afara de dvs., Adelina Mariana Drugan (fosta Hristea, fosta vicepresedinte la PC Galati consilier judetean, promovata de Eugen Durbaca), semneaza in aceasta publicatie cu numele si prenumele din buletine? Si pe ce poteca trebuie s-o apucam pentru a identifica finantatorul?
    Atat.

Comments are closed.