Performanță: un pate vegetal inventat la universitatea din Galați a luat medalia de aur la Salonul de Inventică de la Geneva

Distribuie articolul

Un pateu vegetal…medicament. Este invenția unor gălățeni care a câștigat marele premiu la Salonul Internațional de Inventică de la Geneva(29 martie-2 aprilie 2017). Cei patru inventatori, doi profesori și doi doctoranzi de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, vor să producă pateul la nivel industrial. La revenirea în țară, ei și-au prezentat produsul publicului gălățean.

Echipa formată din profesorii Iuliana Aprodu și Ina Vasilean și doctoranzii Livia Pătrașcu și Marian Neculau a început să lucreze la acest produs în urmă cu doi ani. Inițial a fost vorba doar despre realizarea unei lucrări științifice dar apoi totul a luat o turnură diferită. Cei patru inventatori au brevetat procedeul de obținere a pateului, au participat la un concurs la București și, la final, au ajuns la Geneva.

„Am dorit să dezvoltăm un produs vegetal tartinabil produs pe bază de făină de leguminoase, valoroasă din punct de vedere nutritiv….Produsul nostru a fost medaliat cu aur, fiind o confirmare a valorii școlii gălățene de industrie alimentară….Noi valorificăm efectele pozitive ale bobului…nu folosim produse modificate genetic. Avem o proteină completă care aduce toți aminoacizii esențiali de care au nevoie oamenii, produsul este bogat în minerale, în vitamine și în antioxidanți”, a declarat profesorul Iuliana Aprodu.

Juriul concursului internațional a apreciat calitatea produsului. Pateul vegetal a fost invitat să participe la mai multe expoziții și ar putea fi comercializat în străinătate.

„Noutatea este că am propus producerea la nivel industrial a unui pateu vegetal din făină integrală de leguminoase cu bob. Făina utilizată le aduce beneficii pentru sănătate, în plus avem foarte puține ingrediente, este un produs curat, ne-am propus ca alimentația să devină un medicament”, a povestit doctorandul Lidia Pătrașcu.

Inventatorii au vești bune pentru cei interesați de pateul lor. Cu toate că este un produs premium, prețul va fi acceptabil. Asta deoarece ingredientele folosite nu sunt foarte scumpe, este un produs curat, susțin cei care l-au creat.


Distribuie articolul

You May Also Like