Începe etapa a II-a a vaccinării. Persoanele care doresc să se imunizeze trebuie să-și facă programare

Distribuie articolul

Peste două zile vor începe programările pentru etapa a II-a a vaccinării anti-Covid 19. Coordonatorul Comitetului Naţional pentru Planificarea Vaccinării Covid-19 în România, Valeriu Gheorghiţă, a anunțat că programările pot fi făcute începând de vineri, pe 15 ianuarie, de la ora 15.00. Vaccinarea va începe luni.

În etapa care va începe vineri, vor fi vaccinate persoanele în vârstă, cele cu boli cronice și membrii personalului esențial din învățământ, ordine publică, apărăre, administrație, justiție și presă. Valeriu Gheorghiţă a explicat că programările persoanelor care au peste 65 de ani și ale celor cu boli cronice se pot face individual, prin medicii de familie, prin serviciile de call-center, prin direcțiile de asistență socială și prin aparținători.

În cazul persoanelor implicate în activități esentiale programarea se face prin angajator, dar beneficiarii pot alege ziua și locul unde se vor vaccina. Conform statisticii, peste șase milioane de români au dreptul să fie vaccinate în etapa a II-a. Din estimările autorităților, între 50% și 60% dintre aceste persoane vor accepta să se vaccineze în perioada următoare. Vaccinarea va începe luni, pe 18 ianuarie.

Etapa a II-a a vaccinării începe în condițiile în care premierul Florin Cîțu a anunțat că România a solicitat Comisiei Europene încă opt milioane de doze de vaccin BioNTech-Pfizer. Este vorba despre doze care fac parte din cantitatea de 200 de milioane de vaccinuri negociate suplimentar la nivel european.

Astfel, România va avea peste 20 de milioane de doze de vaccin Pfizer care vor asigura imunizarea a peste 10 milioane de persoane. În plus față de vaccinurile BioNTech /Pfizer, mai sunt peste 3,4 milioane de doze produse de compania Moderna și contractate deja de România.


Distribuie articolul

You May Also Like