Încă mai avem focare de pestă porcină

Distribuie articolul

Din totalul de 441 focare active de pestă porcină ce ne dau bătăi de cap, 8 sunt pe teritoriul județului Galați.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dat publicității o analiză a situaţiei pestei porcine africane (PPA) în România de  diagnosticare, până la începutul acestei luni prin care se prezintă statistica focarelor de pestă porcină africană atât la nivel național cât și județean.

Totodată, cei de la ANSVA au prezentat măsurile ce sunt luate in cazurile de confirmare a prezenței PPA:

– toate porcinele din exploataţie vor fi sacrificate imediat, sub control oficial şi într-o manieră care să evite riscul propagării virusului PPA

– se prelevează un număr suficient de probe, astfel încât să se poată determina modul în care a fost introdus virusul pestei porcine africane în exploataţie şi perioada în cursul căreia el a putut fi prezent în exploataţie înainte de notificarea bolii

– carcasele porcilor morţi sau ucişi trebuie să fie procesate/distruse sub supraveghere oficială

– materialul seminal, ovulele sau embrionii de porci colectate în exploataţie în cursul perioadei situate între introducerea probabilă a bolii în exploataţie şi adoptarea măsurilor oficiale să fie marcate şi distruse sub supraveghere oficială

– orice substanţă sau deşeu susceptibile de a fi contaminate, precum furajele, aşternutul, să fie supuse procesării; toate materialele de unică folosinţă care pot fi contaminate şi, în special, cele utilizate pentru operaţiunile de ucidere, să fie distruse

– după sacrificarea porcilor, adăposturile şi vehiculele care au fost utilizate pentru transportul lor sau transportul carcaselor lor, precum şi echipamentul, trebuie dezinfectate, iar aşternutul pentru animale și gunoiul de grajd susceptibile de a fi contaminate trebuie distruse.


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns