În țară protestul magistraților aprinde mediul universitar, în Galați e liniște 

Distribuie articolul

Protestele anunțate pentru mâine de profesorii și studenții de la facultățile de Drept și Litere se vor limita la principalele universități din țară, la Galați activitatea continuând netulburată în ambele centre. Culmea este că ”Dunărea de Jos” are în conducere doi profesori ce au activat ca reprezentanți ai opoziției, respectiv un fost deputat PD și fostul președinte interimar al municipalei PNL.

”Vrem să ne arătăm solidaritatea cu magistraţîi care în aceste zile protestează împotriva abuzurilor la adresa justiţiei independente, promovate de OUG 7. În acest sens, îi chemăm pe toţi cei care au timp disponibil şi gândesc ca noi să ni se alăture într-un protest paşnic şi nezgomotos joi, 7 martie, ora 12,00, în faţă intrării Facultăţii de Litere. Ne vom alinia purtând pe braţ o brasardă albă şi vom rămâne acolo timp de aproximativ o ora. Vom încerca să tiparim şi cîteva lozinci”, se arată în apelul lansat în urmă cu câteva zile de Emil Ionescu, decanul Facultății de Litere din cadrul Universității București.

O atitudine de sprijin a protestelor magistraților au avut săptămâna trecută și cadrele didactice ale Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti, care au criticat ordonanţa de urgenţă promulgată de guvernul Dăncilă pentru modificarea legilor justiţiei. Într-un comunicat de presă arătau că „independenţa magistraţilor este un element vital pentru existenţa şi funcţionarea statului de drept”. Reprezentanții Facultății de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) şi-a exprimat la rândul lor solidaritatea cu magistraţii, judecătorii şi procurorii şi cer abrogarea urgentă a dispoziţiilor din Ordonanţa de Urgenţă nr. 7/2019.

Conform reprezentanților Universității ”Dunărea de Jos”, nicio acțiune de protest nu este prevăzută pentru data de 7 martie și nici nu s-a pus deocamdată problema unui astfel de demers.

Rectorul universității de stat este Iulian Gabriel Bîrsan, ales deputat din partea Partidului Democrat în legislatura 2004 – 2008, iar unul dintre cei patru prorectori este Ștefan Baltă, fost președinte interimar al Organizației Municipale a PNL Galați.

Nici din partea celuilalt înalt for al educației gălățene, ”Danubius”, nu s-a anunțat deocamdată vreo acțiune de sprijin sau protest.


Distribuie articolul

You May Also Like