În ritm de Iuga, o viață de 93 de povești

Distribuie articolul

Astăzi, comunitatea literară sărbătorește un moment deosebit: venerabila scriitoare română Nora Iuga împlinește 93 de ani. Cunoscută și ca „femininul norilor”, Iuga, sub pseudonimul Eleonorei Almosnino, este o figură emblematică în literatura română, fiind la fel de apreciată ca poetă, romancieră și traducătoare.

Educația sa a fost fundamentată pe băncile Facultății de Filologie, Universitatea din București, unde a fost eleva unor mari mentori precum Tudor Vianu și George Călinescu. Cariera sa diversificată a inclus roluri de profesoară, bibliografă, redactor și ziaristă, contribuind semnificativ la cultura literară românească și germană.

Cariera sa literară, începută în 1985, este remarcată pentru diversitatea și profunzimea operei sale. La impresionanta vârstă de 79 de ani, Iuga a inovat în lumea digitală, devenind cel mai vârstnic blogger literar cu lansarea „Girafei albastre”, o platformă multimedia care îi prezintă creațiile.

Mihai Șora, o altă personalitate marcantă a literaturii române, aduce un omagiu vibrant Norei Iuga: „Astăzi este ziua Norei Iuga. Pentru mine, rămâne unul dintre puținii oameni care au știut să-și păstreze nealterată ființa interioară… Vitalismul ei este autentic, iar înțelepciunea și știința prieteniei sale sunt un exemplu de urmat.”

În 2017, la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, Nora Iuga a inspirat tineri și vechi iubitori de literatură, discutând despre avangardă, intertext și experiment în arta scrisului. A îndemnat la adoptarea inovației și a experimentului în literatură, subliniind: „Forma e cea care schimbă lumea!”

 


Lucrarea sa, „mai drăguț decât dostoievski”, scrisă împreună cu Angela Baciu, a fost prezentată cu succes la evenimente prestigioase precum Târgul de Carte „Librex” Iași și „Bookfest” București. La Galați, lansarea cărții a fost un moment memorabil, cu Angela Baciu descriind colaborarea lor ca fiind o continuă revelație în universul literar.

La 93 de ani, Nora Iuga nu este doar un simbol al longevității creatoare, ci și o sursă de inspirație și lumină în lumea literaturii românești. Cu o viață dedicată cuvintelor, ea continuă să fie un far călăuzitor pentru generațiile de scriitori și cititori.


Distribuie articolul

You May Also Like