Halatul, cât este halatul: ambulanțele noi achiziționate de Ministerul Sănătății au numeroase probleme

Distribuie articolul

Autospecialele cu care au fost dotate Serviciile Județene de Ambulanță din Galați și Brăila au probleme. În perioada de probă, specialiștii au constatat că unele mașini au un consum peste cel garantat în cartea tehnică. De asemenea, personalul medical s-a plâns de amplasarea unor aparate. Defibrilatorul, de exemplu, este într-o poziție greu accesibilă cadrelor medicale și poate fi atins de pacient. În plus, testele au arătat că există riscul ca, la temperaturi negative, unele aparate medicale să nu mai funcționeze!

Toate problemele au fost comunicate Ministerului Sănătății, iar firma care a livrat ambulanțele s-a angajat să remedieze aspectele semnalate. La finalul anului trecut, Serviciul de Ambulanță Galați a primit opt autospeciale în timp ce unitatea din Brăila s-a ales cu șapte mașini noi. Acestea sunt de tipul B1-B2, adică modelul cel mai folosit la misiuni, având dotările necesare pentru medic și asistent medical. Noile autospeciale au aer condiționat separat pentru șofer și pentru celula sanitară, dar și defibrilatoare moderne pentru folosirea cărora este nevoie de instruirea personalului.

Ambulanțele au fost cumpărate printr-un program guvernamental. Reprezentanții Serviciilor de Ambulanță Galați și Brăila au primit promisiuni că anul acesta vor primi alte mașini noi. Planul este ca în următorii patru ani, parcul auto al celor două servicii să aibă doar autospeciale noi. Până atunci vor fi casate cele mai vechi mașini de intervenție, iar Serviciul din Galați va avea 52 de autospeciale, în timp ce la Brăila vor fi 49 de salvări. Ambulanțele vechi vor fi ținute în rezervă, în garajele unităților de care aparțin.


Distribuie articolul

You May Also Like