Guvernarea cu vouchere. Model răvășit.

Distribuie articolul

EDITORIAL

La începutul actualei guvernări schizo-doctrinare, aruncatul cu vouchere în stânga și-n dreapta a fost privit cu un  oarecare scepticism dar și cu bunăvoință, bineînțeles a celor din zona vizată de respectivele tichete.

 Ordinea în care acestea au fost emise de guvernanți n-are nicio importanță, însă, cu puțin noroc, până la viitoarele alegeri, programate pentru 2024, aceste vouchere vor acoperi un procent important din populația țării.

Au fost vouchere pentru elevii cu probleme sociale, pentru elevii ce practică un sport, pentru studenți, pentru persoanele cu venituri reduse, pentru pensionari, pentru rabla (mașini și electrocasnice), pentru plata facturilor la energie, iar mai nou, pentru fertilizarea in vitro.

Acum, e greu de spus dacă e ok ori ba acest nou model de guvernare iar un verdict nu ar putea fi dat decât atunci când se va analiza fiecare program de ajutor în parte. Dacă el și-a atins ținta, dacă un procent important din cei îndreptățiți s-au arătat interesați, dacă s-a făcut o campanie de promovare corectă etc.

Totuși, după celebrele modele „laptele și corn” și Legea venitului minim garantat, ce aparțin guvernării Adrian Năstase, acum s-a extins pentru elevi cu programul „masa caldă”, ce pare a avea succes, iar pentru cei cu venituri modeste, diverse alte facilități prin acordare de vouchere.

O politică a unui guvern schizo- cum spuneam, stânga-dreapta, în care aceste măsuri sociale în cascadă venite pe făgașul unei perioade ultra-inflaționiste, ne duce mai degrabă în urmă cu două decenii, atunci când mărinimia guvernanților nu avea limite.

Acum, nu e nimic rău că statul oferă protecție socială. Asta înseamnă că are de unde. Dar dacă merge pe această linie sacrificând dezvoltarea națiunii, investițiile publice de orice natură, sănătatea, învățământul, agricultura, va sfârși în propriul cinism. O națiune nu supraviețuiește prin acordarea de vouchere din toate pozițiile, pe bresle, vârste, categorii sociale, ce venit au părinții sau alte alegeri arbitrare.

Revenind la politica dusă de PSD , PNL și UDMR în zona socială, marele câștigător după emiterea acestor vouchere este fără doar și poate PSD, socialiștii impunându-și ușor propriile alegații în fața unui PNL ce pare mai degrabă pe post de „cățelușul șchiop”.

Dar ceva despre inflație, avem prin guvernarea domniilor voastre? Că așa procente aveam în urmă cu 30 de ani. Și să nu care cumva să aruncați „motanul” cu totul pe Pandemie și conflictul ruso-ucrainean că nu ține!

Cel puțin asta e concluzia omului din stradă.

Revenind la PNL, trebuie spus că în mod evident, pe lângă faptul că n-au nicio aplecare față de cei nevoiași, au și o problemă gravă de comunicare. Nu de puține ori, PNL gafând sau tratând tulburător o situație cu care putea puncta în clasament.

Amatori, taică…  


Distribuie articolul

You May Also Like