Guvernul Ciolacu, partener nefrecventabil…

 

 

Se știe deja calendarul alegerilor prezidențiale și parlamentare, unul ales exclusiv de către coaliția PSD-PNL aflată la guvernare, fără a ține cont câtuși de puțin de variantele exprimate de celelalte formațiuni politice.

 Nimic nou am spune, pentru că deja avem exemplul recentelor comasate, de pe urma cărora s-a ales praful.

 S-a dovedit evident o alegere stupidă a aceleiași coaliții, teama de o ascensiune a partidelor extremiste fiind absolut aiuristică.

Coaliţia de guvernare, după mai multe runde de negocieri a decis ca alegerile prezidenţiale să aibă loc pe 24 noiembrie, respectiv pe 8 decembrie, iar cele parlamentare, pe 1 decembrie.

Dacă pentru datele alese pentru alegerile prezidențiale nu sunt prea multe de discutat, pentru alegerile parlamentare, data de 1 decembrie, zi liberă (Ziua Națională a României), după o altă zi liberă (Sf. Ap. Andrei) va genera altă prezență slabă spre foarte slabă la urne.

De altfel, ne-am obișnuit deja ca actuala putere să calculeze totul exclusiv după propriile interese și mai puțin după logica lucrurilor. Iar și aceste decizii ilogice nu au adus neapărat certitudini ale temerilor lor. S-a făcut totul pe principiul „Fiindcă putem!”.

Evident, nici în cazul viitorilor parlamentari nu poate fi vorba de vreo urmă de reprezentativitate, aceștia urmând să dețină procente reale cu mult sub 50%.

Pentru data de 1 decembrie există riscul să avem o prezență la urne record, bineînțeles în sens negativ, dar se pare că PSD și PNL chiar asta își doresc. Surprinzător sau nu, foarte probabil, interesul pentru prezidențiale ar putea fi mult mai mare dar și aici există suspiciuni, că în funcție de interesele celor din coaliția guvernamentală, să avem mișculații pe secțiile de vot, mai ales din Diaspora.

Una peste alta, după eșecul masiv în ceea ce privesc recentele comasate, și aici ne referim la organizarea efectivă a alegerilor- cea mai jenantă din toate punctele de vedere după 1990- cu lacune ce au condus la închiderea birourilor electorale la aproape o lună (2 iulie) de la scrutin, cu restanțe financiare masive pentru cei ce au prestat în respectivele birouri, cu schimbarea intenționată și totodată intempestivă a legislației tocmai pentru a crea haos iar lista poate continua, și nu e restrânsă deloc.

La Galați, ca de altfel în mai toată țara, incertitudinea încă tronează privitor la recentele comasate. Ceva desprins din zona Vietnamului, Myanmar sau chiar Venezuela.

Atât a putut coaliția PSD-PNL să ofere la recentele alegeri din 9 iunie. Dispreț, amatorism și multă suficiență.

 Acum, pentru finalul de an, cu alegeri în trei week-end-uri consecutive, altă noutate în România după recentele comasate, așteptări prea mari nu sunt. Fie că vorbim de dorință sau putință…

Ai putea fi interesat și de: