Găurile din buget, acoperite cu discuții aprinse în Consiliul Local

Distribuie articolul

După ce a pierdut contactul cu primăriile importante din țară, Primăria Galați performează mai slab și decât ea însăși. Față de aceeași perioadă a anului trecut și față de estimările făcute de reprezentanții municipalității, Galațiul are în primele șase luni venituri cu 18 milioane de lei mai mici iar fondul de investiții a fost redus cu aproape 70%. Primarul Ionuț Pucheanu nu găsește motive de neliniște și are o explicație.

Conform datelor prezentate de consilierul local Alexandru Șerban, ce deține și funcția de președinte al organizației municipale a PNL, din cele 307,5 milioane de lei estimate a fi atrase în primele două trimestre s-au încasat efectiv doar 238,7 milioane de lei. Dacă se adaugă la acestea și veniturile din alte surse (amenzi, returnări de TVA, etc.) se ajunge la un total de 270,5 milioane.

”Admitem că estimările ar fi putut fi nerealiste și ne raportăm doar la ce s-a încasat în perioada similară a anului precedent, când au ajuns la bugetul local 288,5 milioane de lei. Rezultă că în prima jumătate a acestui an s-au încasat cu 18 milioane mai puțin față de perioada similară a anului trecut. Unul dintre sectoarele cele mai afecstate este cel al cheltuielilor pentru dezvoltare. Conform estimărilor, suma se ridica la 48,6 milioane de lei, în realitate s-au alocat doar 15,3 milioane, cu aproximativ 70% mai puțin”, susține Șerban, care a ridicat problema și în cadrul Consiliului Local.

Întrebat de ce nu reușim să ne încadrăm în estimări și performăm mai slab decât anul trecut, edilul a găsit o explicație:

” De asta venim în fața dvs. trimestrial cu estimările, să le reactualizăm. Veniturile sunt mai mici cu 18 milioane de lei pentru că anul trecut am avut un vârf de plată, am găsit un debitor pe care am reușit să-l convingem. Sunt peste 13 milioane de lei pe care le-am luat de la un singur debitor. În rest, nu pot să bag mâna în buzunarele gălățenilor atât timp cât nu doresc să-și achite taxele și impozitele”, a spus Pucheanu.

Conform datelor de la execuția bugetară, Galațiul a pierdut și sprijinul guvernamental, primind din returnările de TVA doar 25,3 milioane de lei față de 31,4 milioane, în aceeași perioadă a anului trecut.

Există și capitole la care se înregistrează plusuri: la amenzi și subvenții. Astfel, populația și agenții economici au plătit amenzi de 7 milioane de lei, față de 5,6, în perioada similară 2018, iar pentru acoperirea diferențelor de preț și tarife au crescut subvnțiile de la 19,8 milioane la 28,6 milioane de lei.


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns