Galațiul, pus totuși pe harta turismului de un proiect european

Distribuie articolul

În vreme ce reprezentanții municipalității se scuză că nu avem turiști din cauză că nu le putem oferi ” droguri şi sex şi păcănele”, un proiect european în plină desfășurare dovedește exact contrariul. Culmea este că Primăria Galați e direct implicată, contribuind cu aproape 200.000 de euro la acest plan!

La mijlocul anului trecut, pe 1 iunie 2018, orașul nostru era cooptat într-un proiect multinațional ce își propune redescoperirea, expunerea și exploatarea moștenirii evreiești ascunse din regiunea Dunării. Partenerii sunt din Ungaria, Germania, Slovenia, Croația, Serbia, Muntenegru, Bosnia și Herțegovina iar bugetul alocat este de 1.850.000 de euro. Din România sunt implicate două municipalități: Timișoara (chiar dacă o despart aproape 100 de km de fluviu) și Galațiul.

Cu toate acestea, conducerea municipalității fie habar nu are, fie ignoră total potențialul orașului, chiar și din perspectiva redescoperirii unei singure etnii. Astfel încât, la jumătatea lui octombrie, declara pentru ProTV că nu suntem atractivi pentru că nu oferim prostituție, narcotice sau jocuri de noroc.

”Numitorul comun pentru turism este un cocktail format din trei ingrediente numite aşa: sex, droguri şi cazinouri. Noi nu ne putem să ne transformăm în agenţi de circulaţie şi să stăm pe mijlocul Dunării şi să spunem: „trageţi la mal.” Cine nu vrea să înţeleagă şi merg spre alte zone, unde îi aşteaptă, ca în celelalte porturi, droguri şi sex şi păcănele, e treaba lor dacă nu înţeleg ce înseamnă aceasta Dunăre magnifică”, susținea viceprimarul Picu Roman.

În pofida acestei declarații, echipa de proiect și membri ai grupului factorilor interesați au vizitat, pe 11 decembrie, Templul Meseriașilor, la invitația comunității evreiești din Galați, reprezentată de președintele Sorin Blumer și vicepreședintele Mihal Sincar.

”Obiectivul principal al acestui proiect constă în descoperirea componentelor cu potențial turistic și cultural ale patrimoniului evreiesc comun al orașelor partenere, dezvoltarea unor soluții turistice contemporane, testarea lor în cadrul unor proiecte pilot locale și includerea în produse și servicii turistice transnaționale”, se arată pe pagina de internet a Primăriei Galați.

Se urmărește crearea unui inventar al portofoliilor de patrimoniu evreiesc local, combinat cu tradiții și stil de viață; bucătaria și rețetele locale, istoria și contribuția la dezvoltarea comunității locale, cu accent și pe artiști evrei faimoși la nivel local, oameni de știință, învățați și oameni de afaceri. Se dorește crearea de rute tematice cu elemente de patrimoniu evreiesc dar și îmbunătățirea diversității culturale a regiunii Dunării.


Distribuie articolul

You May Also Like