Galațiul se pregătește pentru Bobotează

Distribuie articolul

Municipiul Galați se pregătește intens pentru Bobotează, unul dintre cele mai importante evenimente religioase ale începutului de an. În centrul pregătirilor se află două cruci impresionante din gheață și zeci de mii de sticle pentru agheasmă.

Două cruci de gheață, fiecare cântărind aproximativ 40 kg și având o înălțime de 1,20 m, au fost pregătite cu multă grijă și dedicație de o societate comercială gălățeană, care a devenit cunoscută pentru această tradiție anuală. „Crucile stau la înghețat timp de 4-5 zile și sunt făcute după o matriță specială. Ne asigurăm că, deși va fi mai cald în ziua de Bobotează, ele vor rezista. Sunt păstrate la o temperatură de minus 20 de grade Celsius,” a explicat Daniela Pojocu, inginer la societatea respectivă. Aceste cruci vor fi amplasate pe faleză și împodobite, constituind un punct central al ceremoniei.

Pe lângă aceste pregătiri, în toate bisericile Arhiepiscopiei Dunării de Jos se desfășoară un efort concertat pentru pregătirea sticlelor de agheasmă. „De la ora 8 dimineața am început pregătirile. Numai la parohia noastră, Sf. Parascheva, pregătim între 3000 și 3500 de sticle,” a declarat una dintre enoriașele implicate. În total, aproximativ 50.000 de sticle pentru agheasmă sunt pregătite în orașul Galați, un simbol al binecuvântării ce urmează a fi împărțită credincioșilor.

An de an, tradițiile de Bobotează sunt respectate cu sfințenie la Galați, în special la Biserica „Precista”, poziționată lângă Faleza Superioară. Aici, sărbătoarea va fi marcată printr-o ceremonie specială de Sfințire a Apelor. De asemenea, va avea loc și momentul așteptat al aruncării crucii în Dunăre, cunoscut drept „Iordanul românilor”, unde cei mai curajoși și neînfricați credincioși se vor aventura să prindă crucea din valurile fluviului.

Ceremonia religioasă de la Biserica „Precista”, condusă de ÎPS Casian împreună cu un grup de preoți, este programată să înceapă la ora 13:00.


Distribuie articolul

You May Also Like