AstraZeneca își apără vaccinul: datele de la peste 17 milioane de persoane vaccinate nu au evidențiat un risc crescut de tromboză venoasă profundă

Distribuie articolul


Reprezentanții Companiei AstraZeneca susțin că analiza datelor disponibile privind siguranța de la peste 17 milioane de persoane vaccinate în Uniunea Europeană (UE) și Marea Britanie nu a evidențiat un risc crescut de embolie pulmonară, tromboză venoasă profundă (TVP) sau trombocitopenie. Dovezile vor fi prezentate săptămâna aceasta, pe site-ul Agenției Europene pentru Medicamente, în cadrul raportului lunar de siguranță.


Analiza a fost efectuată pentru toate vaccinurile și risc crescut nu a apărut în niciun grup definit de vârstă, sex, lot sau o anumită țară, susțin specialiștii AstraZeneca.


Statisticile arată că până pe 8 martie, au existat 15 evenimente de TVP și 22 de evenimente de embolie pulmonară raportate în rândul persoanelor cărora li s-a administrat vaccinul.


„Acestea reprezintă un număr mult mai mic decât cel așteptat să se întâmple în mod natural la o populație generală de această dimensiune și este similar cu cel înregistrat în cazul altor vaccinuri COVID-19 autorizate. Raportul lunar de siguranță va fi făcut public pe site-ul Agenției Europene pentru Medicamente în săptămâna următoare, în conformitate cu măsuri excepționale de transparență (exceptional transparency measures) pentru COVID-19. Mai mult, în studiile clinice, chiar dacă numărul evenimentelor trombotice înregistrate a fost mic, acestea au fost mai mici în grupul vaccinat. De asemenea, nu au existat dovezi de creștere a sângerării la peste 60.000 de participanți înrolați”, scrie în comunicatul companiei AstraZeneca.


Compania mai susține că, în ceea ce privește calitatea, nu există probleme confirmate legate de niciun lot de vaccin utilizat.


„În ceea ce privește calitatea, nu există probleme confirmate legate de niciun lot de vaccin utilizat în toată Europa sau în restul lumii. Testare suplimentară a fost și este efectuată de noi înșine dar și independent de către autoritățile sanitare europene și niciuna dintre aceste re-testări nu au arătat motive de îngrijorare. În timpul producției vaccinului, peste 60 de teste de calitate sunt efectuate de AstraZeneca, partenerii săi și de peste 20 de laboratoare independente de testare. Toate testele trebuie să îndeplinească criterii stricte pentru controlul calității, iar aceste date sunt trimise autorităților de reglementare din fiecare țară sau regiune pentru examinare independentă înainte ca orice lot să poată fi eliberat în țări”, precizează AstraZeneca.

Foto: zf.ro


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns