Datele infracționalității în perioada sărbătorilor

Distribuie articolul

 

 

În perioada 29 decembrie 2023 – 2 ianuarie 2024, structurile Ministerului Afacerilor Interne au acționat, cu efective mărite, pentru menținerea unui climat de siguranță la nivelul județului Galați.

Zilnic, aproximativ 220 de polițiști din cadrul structurilor operative de Ordine Publică, Rutieră, Investigații Criminale, Investigare a Criminalității Economice precum și ai Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, au acționat pentru prevenirea și combaterea oricăror evenimente care puteau afecta liniștea cetățenilor și au intervenit atunci când au fost sesizări cu privire la comiterea unor fapte antisociale.

În această perioadă au fost sesizate 251 de evenimente, dintre acestea, 180 fiind făcute prin apelul Unic de Urgență 112, iar 71, direct la unitățile de poliție. Polițiștii au intervenit la toate aceste evenimente semnalate, însă 18 dintre acestea au fost alarmări false.

Au fost constatate 434 de fapte contravenționale, valoarea amenzilor aplicate fiind de 223 995 lei. Totodată, au fost reținute 35 permise de conducere și au fost retrase 12 certificate de înmatriculare.

Tot în această perioadă au fost constatate 28 infracțiuni privind nerespectarea prevederilor legislației la regimul materialelor pirotehnice și  7 infracțiuni la regimul circulației rutiere, fiind întocmite dosare penale pentru toate aceste infracțiuni.

De asemenea, pentru a asigura un climat de ordine, siguranță și liniște publică la nivelul județului, în perioada minivacanței prilejuite de Anul Nou, jandarmii gălățeni au fost prezenți în zonele unde au fost organizate evenimente cultural-artistice și în cele în care au existat aglomerări de persoane, participând la măsurile de ordine publică dispuse la nivelul județului.

Pentru siguranța gălățenilor a fost gândit un dispozitiv de ordine publică dinamic, care a răspuns imediat și eficient oricăror sesizări. De asemenea, au fost intensificate acțiunile de combatere a faptelor antisociale și au fost soluționate cu operativitate toate sesizările cetățenilor, atât în mediul urban cât și în mediul rural.

În această perioadă au fost executate 68 de misiuni de ordine publică, dintre care 25 misiuni au fost executate de către patrulele de jandarmerie, iar 43 de misiuni au fost executate în sistem integrat, prin patrulele mixte, polițist-jandarm.

Patrulele de jandarmerie au aplicat 6 sancțiuni contravenționale în cuantum total de 1.200 lei, pentru provocarea de scandal. De asemenea, jandarmii au intervenit la 3 apeluri „112” sau efectuate prin Dispeceratul Jandarmeriei ori a Poliției.

La datorie au fost și lucrătorii Poliției de Frontieră Române, fiind dispuse măsuri de fluidizare a traficului în punctele de trecere, precum și de întărire a dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat, fără a se înregistra evenimente deosebite.

A fost folosită la maximum capacitatea punctelor de trecere, fiind suplimentate arterele de control pe sensul de intrare sau ieşire din ţară, după caz unde situația a impus.

Astfel, în perioada 29 decembrie – 2 ianuarie, prin cele două puncte de trecere a frontierei deschise traficului internațional, P.T.F. Galați și P.T.F. Oancea au fost efectuate formalitățile de control pentru aproximativ 12.000 persoane, cetățeni români și străini, şi aproximativ 6.744 mijloace de transport, atât la intrarea în țară, cât și la ieșire.

Datele de trafic sunt similare cu cele ale anului trecut, existând o diferență sub 2 la sută.

În intervalul de referinţă, în cele două punte de trecere a frontierei, au fost efectuate formalitățile de control pentru aproximativ 1.483 de auto-marfare, reprezentând o creștere cu aproximativ 20 la sută fată de anul precedent.

Din experiența anilor anteriori, aceste valori de trafic se vor menține ridicate până în jurul datei de 15 ianuarie, astfel că, măsurile pentru suplimentarea personalului vor rămâne active. Nici pompierii gălățeni nu au avut zile liniștite, aceștia fiind solicitați să intervină la 117 cazuri, dintre care:

  • 87 de misiuni de acordare prim ajutor calificat SMURD;
  • 7 incendii;
  • 2 accidente rutiere, în urma cărora au rezultat două victime conștiente;
  • 3 măsuri de prevenire la evenimente.

Pe lângă misiunile derulate în plan operativ, o atenţie sporită a fost acordată prevenirii evenimentelor care puteau fi generate de nerespectarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor.

Astfel, în perioada 29.12.2023-02.01.2024 au fost executate 19 controale,   pentru 9 operatori economici au fost întocmite adrese de înștiințare pentru prezentarea tuturor documentelor, la ceilalți 10 au fost constatate 31 de deficiențe, 3 dintre acestea fiind soluționate.

Au fost aplicate 18 avertismente și 10 amenzi contravenționale  în cuantum de 258.000 lei. Nu a fost dispusă măsură opririi funcționării.

Totodată, în aceste zile libere, prilejuite de trecerea în Noul An, specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog au desfășurat activități specifice, de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată pentru consumul şi dependența de droguri.

Astfel, persoanele aflate în evidența CPECA Galați au beneficiat, și în aceste zile, de suport de specialitate și asistență continuă, iar la linia telefonică verde, 0800.870.070, 13 persoane au fost consiliate de specialiștii antidrog și au primit informații despre serviciile oferite de Agenția Națională Antidrog.

În contextul sărbătorilor care urmează, Bobotează și Sf. Ion, dacă participați la evenimente cu număr mare de persoane, nu consumați alcool în exces sau droguri, manifestați prudență în relațiile cu persoanele necunoscute și cereți ajutor dacă dumneavoastră sau persoanele apropiate vă aflați în pericol.

Totodată, vă recomandăm să nu conduceți autoturisme dacă vă aflați sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive, care acționează asupra sistemului nervos central, cu efecte atât asupra stării fizice, cât și psihice, generând tulburări emoționale și de comportament.

Vă reamintim și faptul că traficul de ființe umane este una din infracţiunile ale cărei indicii sunt, câteodată, dificil de sesizat de persoanele vătămate, de aceea, pe lângă măsurile individuale de precauție este nevoie și de implicarea societății, în special când vorbim de victime minore.

Cele mai multe victime ale traficului de persoane sunt recrutate de persoane pe care le cunoșteau în prealabil, de aceea când este vorba de câştiguri importante, ar trebui să fim mai rezervaţi faţă de bunele intenţii ale cunoscuţilor.

Structurile Ministerului Afacerilor Interne au acționat integrat pentru a preîntâmpina evenimentele negative și le mulțumesc tuturor celor care au ales să petreacă aceste zile libere în siguranță și îi asigurăm că astfel de activități vor fi continuate și în perioada următoare pentru asigurarea unui climat de siguranță pentru cetățeni.

 

 


Distribuie articolul

You May Also Like