Gălățeni înșelați de instituțiile de creditare. Cum își păcălesc clienții Casele de Ajutor Reciproc

Distribuie articolul

Clienți înșelați de instituțiile de creditare.  Asta au descoperit inspectorii Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor Galați în timpul unor controale desfășurate anul acesta. În total, au fost patru mari acțiuni de control care au vizat 19 instituții financiar nebancare și case de ajutor reciproc din Galați. Rezultatele nu sunt îmbucurătoare: comisarii au aplicat patru avertismente și opt amenzi în valoare totală de 43.000 de lei.

Abaterile sunt grave: mai multe Case de Ajutor Reciproc nu ofereau clienților toate informațiile legate de credit și utilizau practici comerciale înșelătoare în promovarea produselor proprii.

„Patru CAR-uri verificate de comisarii CJPC Galați nu oferă posibilitatea consumatorului de a compara și alte oferte pentru a putea lua o decizie informată având prestabilit în informațiile precontractuale că solicitantul a luat la cunoștință de oferta făcută și dorește să elimine perioada de 15 zile până la încheierea contractului de împrumut. Un CAR dintre cele verificate nu oferă deloc informații precontractuale în forma scrisa…. S-a constatat utilizarea unor practici comerciale înșelătoare, în cazul reclamelor publicate de 2 instituții de credit, astfel: Un CAR făcea reclamă prin pliante publicitare că oferă credite cu dobânzi începand de la 7,9%, dar în realitatea dobânzile începeau de la 13,92%; Un IFN făcea reclamă prin pliante publicitare că oferă credite fără costuri, deși, în realitate, se percepea comision de administrare lunară”, a anunțat Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor Galați.

De asemenea, numeroase contracte aveau prevederi și dobânzi diferite în comparație cu materialele oferite clienților înainte de semnarea documentelor.

„În cazul a 8 instituții de creditare s-a constatat că anumite informații precontractuale diferă de cele înscrise în contractele încheiate cu consumatorii. Astfel, s-au constatat în informații precontractuale dobânzi penalizatoare diferite de cele înscrise în contracte (de exemplu: în contract 12%/zi întârziere, iar în informații precontractuale 12%/lună). De asemenea, comisionul de analiză a dosarului este diferit în informațiile precontractuale față de contract: în informații este 390 lei,  în contract, 2600 lei. În alte contracte s-a constatat înscrierea unui procent al dobânzii anuale efective mai mare decât cel din informațiile precontractuale…. În contractele încheiate de 5 instituții de credit, nu se precizează dreptul de rambursare anticipată parțială și procedura aplicată în acest caz”, au precizat reprezentanții Comisariatului gălățean.

Pentru a nu fi înșelați, clienții sunt sfătuiți să solicite oferte de la mai multe instituții de credit și să analizeze cu atenție informațiile precontractuale.


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns