Foto inedit. Primarul din comuna Ivești i-a pus pe romi la muncă în folosul comunității

Distribuie articolul

Romii din comuna Ivești, în special femei, au fost scoși la muncă. Îmbrăcate în fuste colorate, țigăncile au participat la curățenia de primăvară: au adunat gunoaie de pe străzi, au greblat pământul și au plantat copaci. Este vorba despre romii care beneficiază de venitul minim garantat și care trebuie să lucreze un număr de ore pe domeniul public pentru a nu pierde ajutorul.

În comuna Ivești sunt sute de beneficiari ai venitului minim garantat, majoritatea fiind de etnie romă.

„În comuna Ivești sunt aproximativ 500 de beneficiari ai venitului minim garantat, în total sunt 1.150 de beneficiari, dar mulți sunt bătrâni, bolnavi. Dintre cei care pot munci, cel mult 10% sunt români, restul de etnie romă. Aceștia din urmă sunt împărțiți în două categorii: romi cărămidari și romi căldărari. Căldărarii sar în ochi, femeile au fuste, sunt colorate, în total vorbim despre 160 de romi de acest tip. Femeile fac curățenie, plantează copaci, tund iarba, greblează, văruiesc. Săptămâna trecută au plantat 600 de plopi pe marginea unui drum, femeile au făcut 600 de gropi”, a explicat Cornel Hamza, primarul din Ivești.

În această perioadă a anului, pe străzile din Ivești lucrează în special femeile. Dacă nu vin la muncă, romii rămân fără ajutor social și fără asigurarea medicală.

„Toată iarna, la muncă vin doar bărbații, protejăm femeile. Acum că s-a încălzit, muncile sunt mai ușoare, vin mai ales femeile la muncă, bărbații își caută de treabă prin alte părți. Ei au de efectuat un număr de zile de muncă, dacă nu le fac, eu le suspend ajutorul. La început credeau că glumesc, am început să le suspend ajutorul și au început să vină la muncă. De fapt, ei nu vin pentru ajutor, ei vin pentru asigurarea medicală. Nu lipsesc de la muncă”, a spus Cornel Hamza.

Tot la Ivești, romii care au datorii mari către bugetul comunei au fost convinși de primar să-și plătească eșalonat obligațiile fiscale. Lunar, romii plătesc câte 50 sau 100 lei, în funcție de datoria acumulată.


Distribuie articolul

You May Also Like