Foaie verde și-o lalea/Apă beau de n-aș mai bea!

Distribuie articolul

Zilele trecute, am aruncat o privire pe „nota de plată” de la avizierul blocului și am rămas mască: 7,4 lei metru cub de apă rece, evident cu serviciul de canalizare la pachet! Am dat repede căutare pe Google să aflu cam care sunt tarifele prin țară și am rămas surprinsă să observ că orașe care nu au atâta apă la dispoziție, aplică tarife mult mai mici pentru populație. La Cluj, de exemplu, metrul cub de apă rece, la care se adaugă serviciul de canalizare, costă 5,6 lei, cu TVA inclus. La fel și la București, oraș străbătut doar de infecta Dâmbovița. La Brașov, aproape de inima munților, metrul cub costă 6,2 lei.

Am intrat și pe site-ul Apă Canal de unde am aflat că apa rece costă 7,1 lei metrul cub, ceea ce mă face să cred că fie administratorul blocului meu a rotunjit puțin sumele, fie a inclus și pierderile. Cert este că nu mi se dă nicio explicație, „factura” nu are nicio legendă!

Aflu cu aceeași surprindere că ultima majorare semnificativă a tarifului s-a făcut la începutul lui 2016 și a avut drept scop „reflectarea costului economic al furnizării serviciului, a costurilor rezonabile suportate în mod eficient de către Apă Canal SA Galaţi (cheltuieli de exploatare, întreţinere, dezvoltare, modernizare), un nivel al rentabilităţii proporţional cu tipul şi riscul activităţii, să reflecte funcţionarea eficientă a serviciilor şi protecţia mediului. La fundamentarea noului preţ/tarif s-a avut de asemenea în vedere şi asigurarea resurselor financiare pentru achitarea ratelor şi dobânzilor pentru împrumutul contractat la BERD în anul 2012” (extras din expunerea de motive anexată hotărârii de Consiliu Local de atunci).

Așadar, dacă s-au făcut investiții înseamnă că prețul apei reci ar fi trebuit să scadă nu să crească! Poate greșesc eu, dar așa mi pare firesc! Atunci, dați-le naibii de investiții și lăsați-ne prețul vechi, că-i mai mic. Apoi, decât să fi făcut împrumutul la BERD, nu mai bine și-ar fi pus edilii mintea la contribuție și ar fi scris un proiect pe fonduri europene nerambursabile? Părerea mea!

Oameni buni, suntem înconjurați de Dunăre, Siret și Prut și avem printre cele mai mari tarife la apa potabilă, iar autoritățile nu au nicio jenă? Poate că n-ar fi rău ca DNA-ul să facă o vizită de lucru pe la factorii competenți!


Distribuie articolul

You May Also Like