Fără pierderi în sistemul centralizat. Consiliul Local Galați a refuzat să aloce bani pentru termoficarea urbană

Distribuie articolul

Consilierii locali s-au uitat în altă parte atunci când au fost întrebați dacă vor să dea câteva milioane de lei pentru acoperirea pierderilor din rețeaua de termoficare. S-au uitat în altă parte și au anunțat că se abțin la vot consilierii tuturor partidelor din Consiliul Local. Ca urmare, în ședința CL de miercuri, 31 mai, am consemnat o premieră: aleșii au reușit să se abțină în a face o nouă gaură în bugetul local.

Totul a ieșit exact așa cum își dorea Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați. De o bucată de vreme, edilul șef anunță, întrebat sau neîntrebat, că nu mai vrea să acopere pierderile din sistem sau să plătească în avans factura pentru termoficarea urbană.

La finalul ședinței Consiliului Local, primarul Pucheanu le-a arătat din nou bățul șefilor Calorgal.„…pentru prima oară de foarte multă vreme consilierii locali nu şi-au mai asumat pierderile enorme ale Calorgal. În momentul de faţă Calorgal fiind societate comercială ar trebui să se îngrijească de aşa natură încât astfel de pierderi să nu mai existe….bugetul municipiului Galaţi nu e o vacă de muls în permanenţă, nu putem face absolut nimic doar pentru a acoperi nişte pierderi şi pentru un serviciu zic eu de slabă calitate. Calorgal, dacă ne luăm după datele noastre financiare, ar trebui să aibă în conturile lor aproximativ 7 milioane de lei, care reprezintă în momentul de faţă bani daţi prin celelalte hotărâri de Consiliul Local în plus faţă de nevoile domniilor lor, ar trebui să aibă banii necesari în conturi pentru a se îngriji şi a-şi acopei aceste pierderi”, a declarat primarul Ionuț Pucheanu.

În aceste condiții, este greu de crezut că sistemul de termoficare mai poate fi urnit. Oricum, edilul șef a avut grijă să se spele din nou pe mâini de problema cu impact electoral. „Primăria are delegat acest serviciu către Calorgal care e distribuitor. Calorgal îşi găseşte un producător de agent termic, fiind doar unul pe piaţă evident că se duce doar către Electrocentrale. Electrocentrale dacă doreşte sau nu să intre în acest parteneriat spune da sau nu, pot să ofer cu preţul astă, e o relaţie simplă. De fiecare dată ajungem la – nu veniţi cogiranţi alături de Calorgal?  Dar putem doar cu abur, aburul nu e problema mea şi nici a municipalităţii cum îşi produc ei agentul termic”, a precizat Ionuț Pucheanu.

În paralel, Primăria primește dosare pentru acordarea subvenției de 3.000 de lei pentru achiziționarea de surse de încălzire și de producerea a apei calde. Plăți, însă, nu se fac, până când justiția nu dă un răspuns la contestația depusă de Gabriel Panaitescu, prefectul Județului Galați, la hotărârea CL Galați privind închiderea sistemului centralizat de termoficare.


Distribuie articolul

You May Also Like