Faleza Galațiului alunecă spre Dunăre liniștită: autoritățile promit un nou protocol

Distribuie articolul

După ce au cheltuit 1,5 milioane de euro pentru tot felul de studii și expertize referitoare la degradarea falezei, reprezentanții Guvernului României intenționează doar un nou protocol de colaborare. Nimic legat de o acțiune concretă.

Din anul 2000, de când eroziunile au devenit evidente, s-au cheltuit peste 1,5 milioane de euro pentru studii de fezabilitate și expetize, însă nu s-a realizat nicio lucrare de consolidare a versantului, care să rezolve problema. Rapoartele de specialitate întocmite de autorități privind stabilitatea falezei Dunării au scos la iveală faptul că versantul alunecă rapid către fluviu, cu circa 10 milimetri pe lună, respectiv aproximativ 12 cm pe an.

„Într-o interpelare adresată conducerii Ministerului Apelor și Pădurilor, am solicitat să se comunice care sunt demersurile concrete pentru stoparea eroziunii care se petrece de mai mulți ani la malul Dunării. În ultimii ani, au fost făcute nenumărate expertize tehnice și studii de fezabilitate iar toate au ajuns la concluzia că municipiul Galați alunecă pur și simplu în albia fluviului într-un ritm alarmant”, susține senatorul liberal George Stângă.

În ciuda previziunilor pesimiste și a semnalelor de alarmă, autoritățile continuă alocarea de fonduri pentru studii și nu pentru realizarea consolidării, atât de necesară. Nici pe viitor nu se prevăd acțiuni concrete.

„Se va propune o formă de protocol între Primăria Galați și Administrația Națională Apele Române pentru a se putea accesa o eventuală finanțare prin Programul Operațional pentru Infrastructură Mare. Prin grija autorităților locale va fi elaborată o Notă conceptuală referitoare la propunerile de lucrări de amenajare din zona falezei orășenești care vor face obiectul unei posibile cereri de finanțare”, susține Ioan Deneș, ministrul Ministerului Apelor și Pădurilor.

În concluzie, să alunecăm în Dunăre liniștiți, că nu se întâmplă nimic concret în viitorul apropiat.


Distribuie articolul

You May Also Like