Amenzi dacă-ți plantezi cum vrei flori, gazon sau copaci în grădina blocului

Distribuie articolul

O veste proastă pentru puținii gospodari de la bloc: nu mai au voie să-și îngrijească grădina după bunul plac, ci trebuie să scoată o autorizație de la Primărie și dacă vor să planteze un fir de iarbă sau o panseluță. În sens contrar, riscă amenzi de până la 2.500 de lei.

Consiliul Local a doptat un regulament privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea municipiului Galați, un ghid care arată ce este și ce nu este permis în spațiul public. Pe lângă faptul că nu ai voie să distrugi, să faci grătare sau să crești animale decât sunt de companie, devine restrictiv și grădinăritul.

Astfel, printre altele, ”plantarea pe domeniul public şi în aliniamentele stradale, de arbori şi arbuşti fructiferi de orice fel, este strict interzisă. Persoanelor fizice si juridice  le revin următoarele obligaţii în administrarea, utilizarea și întreținerea spațiilor verzi:

–  de a transplanta arborii și arbuștii doar cu acordul Primăriei Municipiului Galați și al autorității teritoriale de protecția mediului;

–  de a solicita autorizarea folosirii terenurilor cu spații verzi”, se arată în Hotărârea Consiliului Local.

”Regulamentul acesta reprezintă un compendiu de reguli cetățenești pentru că unii sunt certați cu bunul simț, nu au cei șapte ani de acasă. Am trecut de la reguli de conduită în parcuri până la reguli ce țin de spațiile verzi, însemnând că din acest moment nimeni nu mai are voie să planteze orice, oricând și oricum pe domeniul public, va fi nevoie de autorizație de la primărie, inclusiv în cazul florilor sau al gazonului. Dacă asociațiile de locatari doresc să dispună de spațiul din fața blocului, prin acest regulament au posibilitatea de a intra într-o formă de parteneriat cu primăria, de a dispune de spațiile din fața blocurilor spre a fi amenajate”, a declarat primarul Ionuț Pucheanu.

Pe lângă autorizarea obligatorie, indiferent de ce se plantează, gălățenii nu mai au voie nici să culeagă de pe domeniul public plantele medicinale, fructele și iarba de gazon, nici să practice jocuri sportive pe spațiile verzi, să agațe anunțuri sau indicatoare de arbori ori să culeagă arborii doborâţi în urma unor fenomene naturale sau arbori care au fost tăiaţi, scoşi din rădăcini în cadrul unor lucrări specifice, fără aprobarea serviciilor de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Galaţi.

Asociațiile de proprietari care doresc un parteneriat pot primi terenul în administrare gratuită doar pe termen de un an, cu posibilitatea de prelungire anuală.

”Spaţiile verzi date în administrare gratuită vor fi întreţinute de administrator, întreținerea constând în:

  1. a) lucrări de salubrizare a zonelor verzi, constând în colectarea gunoiului (deşeuri menajere, hârtii, ambalaje etc.) cu o frecvenţă suficientă pentru a asigura o stare permanentă de curăţenie;

  2. b) lucrări de întreținere gazon în perioada aprilie-octombrie, cel puţin o trecere pe săptămână, în funcţie de condiţiile climatice şi gradul de dezvoltare a vegetaţiei;

  3. c) lucrări de greblat frunze şi crengi în perioada noiembrie-decembrie, cel puţin o trecere pe lună;

  4. d) lucrări de plantare a materialului dendrologic în campania de plantări din primăvară (15 martie-15 aprilie) şi toamnă (15 octombrie-15 noiembrie), numai după obținerea avizului Primăriei Municipiului Galaţi, prin intermediul serviciului de specialitate;

  5. e) udarea materialului dendrologic plantat : 2 interventii pe săptămână în perioada aprilie-mai si luna septembrie si 3 interventii/saptamana in perioada iunie-august.

  6. f) lucrări de tuns gard viu, executate în perioada mai-septembrie, o tundere pe lună, acestea vor fi conduse prin tundere până la înălţimea de maximum 1,00 m”, se mai arată în Hotărârea Consiliului Local.

Amenzile pentru orice abatere sunt cuprinse între 1.000 și 2.500 de lei. Puteți citi întregul regulament aici.

R-E-G-U-L-A-M-E-N-T-U-L-privind-stabilirea-unor-măsuri-pentru-gospodărirea-municipiului-Galați


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns