Efectele deciziei CCR: numeroși asimptomatici se plimbă pe străzi. Guvernul se reunește luni pentru a rezolva problema

Distribuie articolul

Pacienții asimptomatici pot fi externați la cerere. Este decizia luată de autorități după ce Curtea Constituțională a României a stabilit că românii nu pot fi ținuți cu forța în spitale, în carantină sau în izolare la domiciliu. Numeroase persoane aflate în situațiile de mai sus au părăsit izolarea și acum sunt libere să meargă și să facă ce vor.

Pacienții care nu au simptomele COVID-19 pot fi externați la cerere. Persoana externată primește recomandarea de a sta în izolare o perioadă de timp și își asumă eventualele probleme pe care le va cauza. Concret, dacă o anchetă epidemiologică va stabili că a infectat alți oameni, persoana va răspunde penal, infracțiunea fiind zădărnicire a combaterii bolilor.

Nici persoanele care au revenit în țară dintr-o zonă cu numeroase cazuri de infectare sau cele care au intrat în contact cu oameni infectați nu mai pot fi ținute în izolare. Asta după ce judecătorii CCR au stabilit că starea de carantină şi internarea obligatorie sunt neconstituţionale. Membrii CCR au considerat că ordonanțele de urgență ale Guvernului în acest subiect reprezintă o veritabilă privare de libertate şi o restrângere a drepturilor fundamentale. Ca urmare, membrii Cabinetului se reunesc luni pentru a pune legile în acord cu decizia CCR.


Distribuie articolul

You May Also Like