EDITORIAL/ Provocare, moft sau curiozitate?

Distribuie articolul

Câte-un țâr din toate. Am fost la alegerile locale și la cele parlamentare. Și ca alegător dar și ca membru în comisii. Fără a fi vreodată membru de partid, mi-am propus să văd din interior și totodată să fiu mai aproape de mecanismul și legislația actului electoral.

Ca să nu fiu suspicionat de oarece apropieri nocive, la alegerile locale din 27 septembrie am fost direcționat într-un BEC(Birou Electoral de Circumscripție) într-o comună din nordul județului, la Bălăbănești, de către o formațiune de stânga, iar la alegerile parlamentare din 6 decembrie, într-o secție de votare din municipiul Galați (108) la Grădinița 30, unde am reprezentat un partid de dreapta.

Bun. Trebuie spus că din start m-a iritat legislația care este tulburător de proastă, chiar spre foarte proastă, făcută practic special pentru a se încăiera unii cu ceilalți.

În ceea ce privește organizarea și asigurarea logisticii suntem în stadiul precambrianului târziu, nimic de-a face cu standardele europene moderne actuale.

Să te cerți pentru un set de agrafe, un mouse mai decent sau o suplimentare de coli de scris e chiar halucinant. Nemaivorbind de parașutarea unor specimene pe post de președinți de secții de votare pentru care aritmetica e o știință încă nestudiată.

ÎN RURAL, TOTUL E CU TAXĂ INVERSĂ!

Chestiuni importante la nivel pre-liceeal. Ăla are un afiș in plus pe panou. S-a oprit comuna în loc câteva ceasuri pentru așa năzdrăvănie. Adică, cum și-a permis șela să mai pună unu’? Și dăi cu măscări cât îi ziua de mare, uitând că după alegeri rămân aceiași consăteni ce se respectă.
Apoi, cu vreo două zile înainte de scrutin își face veacul prin comună o epistolă scrisă cu sârg pe un A4 prin care se deslușeau împrumuturile bancare ale unor candidați și relațiile extraconjugale ale altora. Am pus mâna pe epistolă și am reușit cu greu a înțelege tematica și scriitura în sine. Gurile rele spuneau că e scrisă de poetul satului, afiliat și el politic. Au picat la datorie, neveste ce nu aveau habar de vreun amant, de oameni ce nu știau să fi mers vreodată la curve, dar asta e, vorba poetului rural, dacă nu știi, poți afla.

Bun. În noaptea alegerilor după ora 0 s-a pus de-o beție cruntă în sediul Primăriei. Totul, bineînțeles la pet, că așa-i modelul, roșu din producția nouă. Animatori, fostul, actualul si domn doftor, de origini siriene. Treaba lor, unii cu munca, alții cu cheful. Dar în Primărie, bre? Bufet, nu-i?

Finalul a fost desprins din filmele cu proști. O tanti, care i se duseseră buhul prin comună că e cam bătăușă și nici bărbată-său n-ar fi străin de asta, președintă a unei secții de votare, nu-i dădeau calculele, neam. Și nu așa, un buletin de vot-două, ci cu toptanul. „Smardoaica”, cu gură mare… Dar am calculat corect, Cum vă permiteți să mă denigrați în fața colegilor! Noi, mucles, că poate sare nebuna la bătaie și ne articulează vreo smetie. Și le mai luăm iar la numărat. Și găsim ceva mai mult de o duzină de buletine de vot prinse aiurea de un alt pachet. „Afacerea” cu nebuna a durat până în zori, pe la ora 5. E clar că unde trebuia să plecăm la Galați cu sacii cu voturi la 5-6 am plecat a doua zi pe la amiază, date fiind procedurile ce trebuiau urmate după episodul cu bătăușa satului.

Acum na, ăștia de la BEJ când instruiesc cadrele nu se uită nițel și la comportament? Un CV, ceva, o adeverință de la grădiniță măcar…

La Galați, multă mizerie…

Aici mă pricopsesc cu un vlăjgan de vreo doi metri pe post de președinte, ce ne-a spus că a avut job pe la criminalistică. Cam ne-vorbit, ne-a tot povestit din peripețiile cu colegii, unde altundeva decât la șpriț. Și dăi cu aventuri grămadă. Bun. De plictis general, că după cum bine se știe, lumea nu s-a prea înghesuit la vot.

A fost o tranșă între 8 și 10, cei 60+, care-n cârje, care sprijiniți de neamuri, dar important e că au votat. La prânz, ne băteam de muscă. Pauză de masă prelungită. Uitasem să vă spun despre colegi, fifty-fifty, vreo patru tinerei mai fâșneți și restul, gospodine. Decanul de vârstă, un nene trimis de socialiști, ne-a spus din capul locului că el a venit pentru bani și nu îl prea interesează politica.

Seara, așteptam cohorte de tineri, sau familii tinere. Vorba unui confrate, canci!
Îi mai aștept și astăzi.
Ce am văzut la plecare în grădinița respectivă e peste nivelul meu de acceptare. Fix ca-ntre tomberoanele Ecosal. În interior.
Jalnici bre, ăștia de v-au trimis partidele să vă lăsați gunoaiele într-o grădiniță. Așa faceți și la voi în sufragerie?

Una peste alta, experiment interesant, ușor trist, ușor hazliu…


Distribuie articolul

You May Also Like