După aproape jumătate de secol de funcționare, Spitalul Județean intră în reparații capitale și modernizare

Distribuie articolul

Spitalul Județean de urgență din Galați se schimbă la față complet. Și la propriu, și la figurat. Cea mai mare unitate spitalicească din județ, cu peste 1.500 de paturi și circa 3.500 de angajați (jumătate din personalul combinatului siderurgic) se pregătește de reabilitare și modernizare din temelii.

Cea mai mare parte a investițiilor gândite de Consiliul Județului Galați, ca for tutelar, se va realiza cu fonduri de la buget și de la Uniunea Europeană.

„Este un tren foarte important, pe care nu avem voie să în pierdem, în ceea ce privește finanțările europene. Am identificat mai multe axe de finanțare care se potrivesc perfect necesităților noastre, am făcut proiecte și dăm drumul la treabă imediat ce se deschid liniile de finanțare”, a declarat președintele Consiliului Județului Galați, Costel Fotea.

Una dintre cele mai importante investiții este acceleratorul liniar de particule, care va intra în funcțiune până la mijlocul anului viitor. Aparatura revoluționară pentru terapia bolnavilor de cancer va deservi cel puțin patru județe, Galați, Brăila, Vrancea și Tulcea.

„Sunt foarte mulțumit că Galațiul se află în prima linie și va primi unul dintre primele cinci acceleratoare liniare de particule pe care Ministerul Sănătății le achiziționează în program pilot. Este un pas important pentru terapia bolnavilor de cancer, având în vedere că vorbim despre o modalitate de tratament modernă, chiar revoluționară, care nu mai are efecte atât de dramatice asupra pacienților”, a declarat președintele CJ Galați, Costel Fotea.

Potrivit șefului CJ, procedurile de achiziție au intrat în etapa selecției de oferte, ceea ce înseamnă că, în următoarele 2-3 luni, ar putea fi încheiate prin desemnarea unui câștigător și semnarea contractului de furnizare a echipamentelor. Președintele Consiliului Județului Galați a mai precizat că acceleratorul liniar de particule va fi amplasat în subsolul Spitalului de Urgență, într-un buncăr special amenajat, peste care se va construi o clădire nouă, care să separe circuitele de intrare și ieșire a bolnavilor de la terapie, astfel încât pacienții din spital și cei care vin din exterior să aibă culoare distincte de acces la accelerator.

Programul de reabilitare și modernizare a Spitalul Județean de Urgență din Galați, pentru perioada 2017 – 2020, include consolidarea unității sanitare, cu bani de la bugetul de stat (29 milioane lei), creșterea eficienței energetice, cu bani europeni (42 milioane lei), extinderea și modernizarea Unității de Primire a Urgențelor (UPU), bani de la bugetul de stat (cca. 2,5 milioane lei), modernizarea Policlinicii, reabilitarea și modernizarea mai multor secții din spital (Medicală, Chirurgie Toracică, Geriatrie, Blocul de Nașteri, Laboratorul de Analize).


Distribuie articolul

You May Also Like