Dragă agramatule, fie-ţi milă! Nu mai tortura limba română!

Distribuie articolul

În ultimii ani, Facebook, Instagram, Twitter sunt reţelele pe care le accesăm zilnic ca modalitate de comunicare mai rapidă, simplă şi eficientă; un modus vivendi de interacțiune socială la distanţă mai confortabil pentru că ne permite să gândim mai mult înainte de a ne exprima în scris. Să nu uităm totuşi că regula este valabilă doar pentru cei care au frecventat la timp şi au luat în serios, la şcoală, orele de limba română. Ghinion pentru cei care n-au făcut-o, agramaţii până-n măduva oaselor, că despre ei este vorba. Sărmana limba română! Cât dispreț pentru ea! Să nu credeţi că agramatul/a s-ar lăsa în vreun fel convins că e bine să ne cruţe de mizeriile verbale cu care ne torturează retina şi răbdarea! Dacă el/ea simte să extragă din puţurile întunecate ale neştiinţei din propria dotare inepţii lingvistice greu de digerat, atunci e de neoprit.

Uite-aşa, ca sa fie toţi „mândrii” de ce NU pot ei! Să fie „mândrii”, dom’le, cititorii, mama lor! Să-şi obosească atenţia citind elucubraţii doldora de greşeli ruşinoase. Cratima? Ce aia?! La ce folosește dunga aia culcată?! Las’ că merge şi fără ea! Despre cacofonii, dezacorduri, cuvinte fără noimă, schimonosite-n fel şi chip, scrise-n dorul lelii nici nu mai amintim. Facebook le e Raiul.

Aşadar, dragă, agramatule/o, oricine ai fi tu, am câteva sfaturi pentru tine!

În primul rând, ia-o mai uşor ca să nu te-mpiedici! Dacă scrierea corectă îți e o necunoscută, renunţă la ea! Limitează-te la a zâmbi frumos în pozele pe care le postezi şi taci inteligent! Dacă nu poţi mai mult, fii măcar decent; nu mai ieşi ca păduchele-n frunte ca să ne arăţi cât de negru şi subţire eşti! A şti să scrii corect româneşte e o formă de respect faţă de tine, comunicatorul, dar şi faţă de noi cei care te citim. Printre noi, dragă agramatule/o, mai există oameni, poate mai puţini decât cei din gaşca ta (să reţinem că totuşi există, sâc!!!) pentru care limba română nu e o Fată Morgana cu pletele-n vânt!  A şti să scrii corect nu este o opţiune, ci o condiţie; este cartea ta de vizită, identitatea ta. Limba română nu e pentru toată lumea. Noi ştim asta. Cred că ar trebui să afli şi tu. Ca să nu mai pierzi vremea, îţi recomand o carte. Nu una de joc, ca să ne-nţelegem… nu aia cu care te jucai când chiuleai de la ore. GRAMATICA LIMBII ROMANE,  aia-i sfântă!  Răsfoieşte-o, împrieteneşte-te cu ea că nu muşcă, te asigur, apoi, aprofundează! Nu de alta, dar eşti ridicol, zău! Tu şi expresia ta diformă sunteţi tot mai greu de suportat.

Deci, dragă agramatule/o, tu, cel/cea care nu stăpânești expresia scrisă în forma ei pură, nu te mai ambiţiona să o-mpărtăşeşti primitiv publicului larg! Fie-ţi milă! Nu mai tortura biata limba română!!! Nici pe noi…


Distribuie articolul

You May Also Like