Doctoranzii, singurii responsabili pentru originalitatea tezelor

Distribuie articolul

Recent, Ministerul Educației a modificat regulamentul care guvernează studiile de doctorat, transferând responsabilitatea asigurării originalității tezelor exclusiv pe umerii doctoranzilor. Conform noului regulament-cadru, publicat în Monitorul Oficial, acum studenții doctoranzi sunt singurii responsabili pentru originalitatea lucrărilor lor. Schimbarea, considerată lipsită de transparență, îndepărtează responsabilitatea profesorilor conducători de doctorate, care în trecut aveau și ei o parte din această responsabilitate. Acum, aceștia au printre obligații, doar să „depună toate diligențele” pentru verificarea conformității tezelor de doctorat cu „cerințele specifice unei creații originale”.

Modificarea a stârnit reacții mixte în spațiul public. Criticii susțin că această schimbare ar putea reduce supervizarea riguroasă necesară pentru a asigura originalitatea și etica tezelor de doctorat. În contrast, susținătorii argumentează că noua reglementare favorizează autonomia și responsabilitatea individuală a doctoranzilor.

Mai mult, potrivit Edupedu.ro, scutirea de răspundere pentru conducătorii de doctorate apare într-o perioadă în care s-au făcut auzite în spațiul public o serie de cazuri controversate, cum ar fi :

Totodată, conform sursei citate anterior, Ministerul Educației pare să nu fi respectat prevederile Legii 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, conform căreia era obligat să publice documente ce asigură trasabilitatea schimbărilor făcute în regulament, după dezbaterea publică organizată pe această temă. Pe pagina Ministerului dedicată dezbaterii nu există informații despre modul în care s-a decis această schimbare și nici în minuta dezbaterii publice sau pe lista de noutăți prezentate de Minister nu sunt menționate aceste modificări.


Distribuie articolul

You May Also Like