Elevii în grevă. Criza transportului școlar escaladează

Elevii din mai multe licee, din 6 judeţe, au intrat în grevă japoneză, în semn de protest faţă de suspendarea subvenţiei pentru transportul elevilor din 19 judeţe de către Ministerul Educaţiei și  cer demisia Ligiei Deca. Pe durata grevei, elevii vor purta o banderolă albă pe braţ. Această mișcare este amplificată de decizia asociațiilor de elevi de a contesta în instanță hotărârea guvernamentală ce a blocat gratuitatea transportului.

Acțiunea vine în contextul în care Federația Transportatorilor a anunțat oprirea eliberării abonamentelor gratuite, invocând neplățile acumulate de minister. Suma de aproape 5 milioane de lei, datorată doar în județul Suceava, reflectă amploarea problemei.

Președintele Federației Transportatorilor, Augustin Hagiu, descrie situația ca fiind un „haos” cronic, evidențiind incapacitatea guvernului de a asigura transportul gratuit al elevilor la școală, în ciuda sesizărilor repetate.

Consiliul Național al Elevilor (CNE) a emis un comunicat de presă în care critică vehement autoritățile, subliniind că „elevii se află într-o situație dificilă și derutantă, mai ales dacă aceștia provin din medii defavorizate și nu își permit să achiziționeze din bugetul personal abonamentele de transport”.

În răspunsul autorităților, se remarcă un clasic scenariu de pasare a responsabilității. Consiliile județene, lipsite de contracte cu transportatorii, se află într-un impas legislativ, neputând aplica legea Educației care condiționează decontarea abonamentelor gratuite de existența unui astfel de contract.

Într-o încercare de a remedia situația, Guvernul a adoptat o nouă hotărâre, stabilind modul de calcul al sumei forfetare pentru acești elevi. Totuși, CNE și alte asociații de elevi consideră că această măsură nu rezolvă problemele fundamentale legate de transportul elevilor.

Președinta Asociației Elevilor din Constanța, Lorena Drăgușin, a relatat pentru Edupedu.ro un schimb de replici cu secretarul de stat, Florian Lixandru, care le-a sugerat să se concentreze pe alte probleme decât transportul. În plus, încercările de dialog cu ministrul Ligia Deca par să fi fost respinse.

Șeful ISJ Suceava, Grigore Bocanci, îndeamnă elevii „să facă toate eforturile necesare să ajungă la școală”, însă această recomandare pare să nu ofere o soluție practică imediată la problema transportului.

În acest context complex, elevii rămân captivi între nevoia de educație și realitățile unui sistem birocratic care încă nu a reușit să le asigure drepturile fundamentale.

Ai putea fi interesat și de: