Din octombrie, adio telefon in trafic

Distribuie articolul

Ordonanța de Guvern 11/2019, care înăsprește legislația rutieră în materia utilizării telefoanelor mobile sau a oricăror altor dispozitive de înregistrare/redare text, foto, audio, video, intră în vigoare pe 12 octombrie 2019.

Potrivit noilor modificări legislative, ”în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mișcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video”. Această interdicție va fi valabilă nu doar în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mișcare, ci și ”în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere, aflat în mișcare”.

Prin urmare, interdicția se va aplica inclusiv bicicliștilor sau utilizatorilor de alte vehicule care nu presupun obținerea unui permis de conducere. Sancțiunile au fost și ele extinse și majorate În prezent, nerespectarea interdicției de a folosi telefonul mobil în timpul șofatului este sancționată cu 2-3 puncte amendă și 2 puncte de penalizare.

Sancțiunea vizează numai conducătorii de autovehicule, conducătorii celorlalte categorii de vehicule nefiind sancționați. Ordonanța 11/2019 stabilește sancțiunea la 6-8 puncte amendă (clasa a III-a) şi 4 puncte de penalizare pentru șoferi.

Mare atenție! În situația în care utilizarea telefonului mobil, precum și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, în alte condiții decât cele permise, se realizează concomitent cu încălcarea unei alte reguli pentru circulația vehiculelor, va fi aplicată și sancțiunea contravențională complementară a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile pentru conducătorii de autovehicule.

Spre exemplu, șoferul care este prins că folosește telefonul mobil în timpul mersului, dar nu poartă nici centura de siguranță, rămâne fără permis pentru o lună.


Distribuie articolul

You May Also Like