Digitalizare” accelerată a traficului de droguri. Un grup infracțional transnațional ce comercializa, deja, elevilor a fost destructurat

Distribuie articolul

De la vânzarea individuală a ”etnobotanicelor”, pe stradă, din om în om, până la crearea unei rețele transnaționale, axată pe comercializarea sistematizată de substanțe psihoactive de mare risc în marile orașe, inclusiv, în apropierea școlilor, traficanților români nu le-a trebuit mult timp să se organizeze și să acționeze susținut. Fără ca organele statului să poată anihila hydra care cuprinde înfricoșător viața cotidiană a românilor. Deja a devenit cunoscută și în acest domeniu analogia cu meșterul Manole: ce construia ziua, se năruia noaptea. Dar lupta trebuie să continue, cu toată insistența cartelurilor și grupărilor internaționale de trafic, de a-și consolida influența asupra țării noastre ca piața de desfacere sigură.

Și asta o demonstrează ultima acțiune națională concentrată, a oficialilor români, sub coordonarea DIICOT.

În anul 2022 s-a constituit un grup infracțional organizat, la care ulterior au aderat mai multe persoane, în scopul intermedierii legăturii între dealeri de droguri și consumatori, inclusiv minori, prin intermediul unei aplicații criptate de comunicare, platformă ce înregistrează în prezent aproximativ 11.000 de membri activi, în România. Distribuția drogurilor ar fost îndreptată, cu predilecție, spre consumatori tineri, din categoria elevilor și studenților, sub protecția anonimatului.

Oamenii legii însă au reușit să se infiltreze în rețea și au acționat la momentul potrivit.

sursa foto DIICOT

La data de 10.04.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu Direcția de Combatere a Criminalității Organizate au pus în aplicare 17 mandate de percheziție domiciliară, pe raza municipiului București și județelor Brăila, Ilfov, Galați, Mureș și Dâmbovița, într-o cauză privind săvârşirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc și mare risc și efectuarea, fără drept, de operațiuni cu substanțe psihoactive.

În urma perchezițiilor, care au vizat în principal dealerii, au fost identificate și ridicate sumele de 17.500 de lei, 110 dolari și 100 de euro, cantitatea de 3,5 kilograme de canabis, 20 de telefoane mobile, 2 cartușe de 9 mm, 20 de grame de substanță pulverulentă de culoare albă (NSP), 228 de comprimate de ecstasy și 48 de timbre LSD.

Drogurile, identificate de mare risc, aveau ca destinație în special, comercializarea stradală și, mai ales, în apropierea școlilor.

sursa foto: DIICOT

Gruparea ar fi fost structurată pe paliere și nivele de acces și ar fi asigurat distribuția de droguri de risc și de mare risc, la nivel național, în majoritatea marilor orașe.

Ca mod de operare, clienții, utilizatori ai unor terminale mobile, contactau distribuitorii pe această platformă, iar apoi, în urma negocierilor directe, erau îndrumați către cel mai apropiat dealer local, în funcție de localitate, tipul de drog solicitat și alte criterii stabite la momentul interacțiunii.

Distribuitorii își promovau ofertele de droguri pe această platformă și astfel se să împărțeau zonele de distribuție, în scopul acaparării a câtor mai mulți clienți.

Administratorul platformei modera discuțiile și selecta componența membrilor grupului.

Platforma de comunicare avea capabilitatea de a genera în jur de 40.000 – 50.000 de mesaje zilnic, majoritatea fiind legate despre modalitățile de distribuție a drogurilor, consum, zone de distribuție, dar și despre efectele drogurilor.

La sediul DIICOT – Structura Centrală au fost conduse pentru audieri 15 persoane(până acum-n.red).


Distribuie articolul

You May Also Like