Descoperire arheologică la Barboși: specialiștii au găsit ziduri, ceramică și monede din timpul Împăratului Traian

Distribuie articolul

O echipă de arheologi de la Muzeul de Istorie Paul Păltânea din Galați a descoperit un punct de observație roman, mai multe ziduri ale unor locuințe, fragmente dintr-un castru roman și monede de bronz de pe timpul împăratului Traian. Cercetările arheologice au fost făcute în interiorul sitului de la Barboși, Tirighina, în perioada mai – iunie 2017.  

„Echipa de arheologi a realizat o cercetare, în urma căreia au fost descoperite zidurile din zona centrală a castellumului roman, turn folosit pentru observarea navigaţiei pe Dunăre şi Siret. Au fost descoperite ziduri de incintă ale castrului roman, locuinţe romane, drumuri pavate, dar şi un bogat material ceramic și numismatic, care va fi conservat, restaurat şi valorificat în muzeul de sit care se va realiza chiar acolo. Interesant, una din monezile descoperite este una din bronz din timpul Împăratului Traian. În etapa următoare vor fi făcute şi alte săpături. În primă fază noi am avut de făcut cercetare arheologică pe o suprafaţă de 700 metri pătraţi”, a declarat Cristian Căldăraru, directorul Muzeului de Istorie Paul Păltănea.

Ultima săpătură la Castrul RomanTirighina a fost făcută în anul1995. În prezent Primăria dorește să introducă zona în circuitul turistic.

„Primăria Municipiului Galați a hotărât punerea în valoare a potențialului turistic și științific a celui mai vechi monument istoric din sudul Moldovei, Așezarea dacică, Castrul și Castellum roman de la Tirighina Barboși. Obiectivul cercetării arheologice de acum este acela de a evidenția patrimoniul arheologic în anumite segmente din Castrul și fortificația de tip Castellum de la Tirighina-Barboși, în vederea valorificării acestuia printr-un proiect cu finanțare europeană”, am aflat de la Biroul de Presă al Primăriei Galați.

Potrivit datelor oficiale, cercetarea arheologică făcută în perioada mai – iunie 2017 a costat peste 300.000 de lei. Suma a fost  plătită de Primărie. Viitoarele cercetări și amenajarea unui complex turistic vor fi realizate cu bani europeni.


Distribuie articolul

You May Also Like