Deputații vor să legifereze Pușcăria de Weekend și Pușcăria în fața Televizorului

Distribuie articolul

Nu au rezolvat problemele din sănătate și educație dar intenționează să închidă capitolul pușcării și pușcăriași. Este vorba despre parlamentarii români care sunt pe cale să revoluționeze sistemul penitenciar. Potrivit unui proiect de lege care, miercuri, 25 aprilie, este supus aprobării în plenul Camerei Deputaților, persoanele condamnate la închisoare și-ar putea ispăși pedepsele în arest la domiciliu sau în weekend. Practic, documentul aprobat deja de senatori instituie o serie de măsuri alternative de executare a pedepsei privative de libertate.

În proiectul care așteaptă votul final al deputaților, se vorbește despre executarea la domiciliu a pedepsei, despre executarea fracţionată a pedepsei privative de libertate în timpul săptămânii la domiciliu şi în zilele de sâmbătă şi duminică într-un centru special înfiinţat, precum şi  despre executarea pedepsei în regim mixt, la domiciliu, cu prestarea de zile de muncă în folosul comunităţii în echivalent. Altfel spus, persoanele condamnate vor avea posibilitatea să-și ispășească pedeapsa la domiciliu, să stea la închisoare doar în weekend sau să presteze ore de muncă în folosul comunității.

Potrivit proiectului supus aprobării, judecătorul poate stabili aceste pedepse doar în cazul condamnaţilor pentru fapte fără violenţă, care nu sunt recidivişti, care nu au condamnări pentru corupție şi care au o pedeapsă de maximum cinci ani. Inițial proiectul prevedea măsuri de arest la domiciliu şi pentru categoriile enumerate mai sus, dar reprezentanții Comisiei Juridice a Camerei Deputaților au făcut modificări în urma presiunilor exercitate de societatea civilă prin diverse organizații.


Distribuie articolul

You May Also Like