DECIZIE ÎCCJ: Procesul verbal prin care se reține permisul de conducere, lovit de nulitate în lipsa unei mențiuni

Distribuie articolul

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis, printr-un recurs în interesul legii, că lipsa mențiunii cu privire la aplicarea sancțiunii suspendării dreptului de a conduce, a intervalului de timp și a temeiului legal (articolul din Codul rutier) atrage după sine nulitatea relativă a procesului-verbal de contravenție pe baza căruia s-a dispus reținerea permisului. Potrivit ÎCCJ, din procesul-verbal de contravenție prin care se dispune reținerea permisului nu trebuie să lipsească mențiunile cu privire la aplicarea sancțiunii complementare a suspendării dreptului de a conduce, durata suspendării și temeiul legal, în caz contrar documentul putând fi anulat în instanță, la solicitarea șoferului contravenient.

”… neconsemnarea, în cuprinsul procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției, a sancțiunii complementare a suspendării dreptului de a conduce, a intervalului de timp în care acesta este suspendat și a temeiului juridic este sancționată cu nulitatea relativă parțială a procesului-verbal, condiționată de producerea unei vătămări care nu poate fi înlăturată decât prin anularea măsurii privind reținerea permisului de conducere”, se arată în decizia ÎCCJ.

Decizia Curții Supreme a fost necesară pentru a elimina practicile neunitare de la instanțele inferioare. Judecătorii au tranșat problema în mod diferit, pronunțând sentințe dintre cele mai diverse. De pildă, unii judecători au apreciat că nemenționarea sancțiunii complementare nu implică o vătămare a drepturilor persoanei sancționate, tocmai pentru că sancțiunea decurge din lege. Alți judecători au fost de părere că lipsa menționării sancțiunii complementare atrage nulitatea parțială a procesului-verbal, adică a măsurii reținerii permisului de conducere, aceasta constituind cauză de nulitate relativă a procesului-verbal (poate fi invocată de petentul-contravenient doar). Într-o a treia viziune, judecătorii au considerat că sancțiunea e lovită de nulitatea absolută dacă nu există mențiunea trecută în procesul verbal.


Distribuie articolul

You May Also Like