Dăm iară milităria jos din pod!

Distribuie articolul

Guvernul a adoptat zilele trecute Strategia Militară a României prin care se reintroduce serviciul de militar în termen.

Documentul acoperă perioada 2020-2024 și conține principalele schimbări la nivelul Armatei.
Strategia Militară a României a fost aprobată printr-o hotărâre de la Guvern și are la bază următoarele modificări: 8 brigăzi de manevră, 5 baze aeriene, o forță maritimă și o forță fluvială. Pe lângă aceste schimbări s-a hotărât și introducerea serviciului de militar voluntar în termen.

Reintroducerea serviciului militar, dar sub formă de voluntariat, vine după ce s-a constatat că bazinul de rezerviști al Armatei Române s-a diminuat odată cu scoaterea serviciului militar obligatoriu, iar importanța dezvoltării unei rezerve instruite a devenit evidentă, după ce campaniile de recrutare a rezerviștilor voluntari nu au avut prea mult succes.

,,Demersurile de modificare, completare şi îmbunătăţire a cadrului legislativ incident vor conduce la iniţierea serviciului de militar voluntar în termen, prin care să se asigure formarea şi instruirea anuală a tinerilor destinaţi, în principal, rezervei operaţionale. (…) Resursa umană, componenta de bază a Armatei, dotată cu echipamente moderne şi instruită după standarde aliate, va contribui semnificativ la atingerea şi menţinerea nivelului ridicat de operaţionalizare necesar ducerii acţiunilor decisive, în cazul unei agresiuni îndreptate împotriva teritoriului naţional sau al unui stat aliat”, se precizează în documentul adoptat.

Condițiile serviciului militar voluntar nu este încă stabilit cu exactitate, dar ca și variantă, ar fi urmarea altor modele din țările NATO.
Unul dintre acestea ar fi cel din Danemarca, unde anual se recrutează 10.000 de tineri pentru serviciul militar de 12 luni. Din aceștia doar 7000 se prezintă voluntar la încorporare, celelalte 3000 de locuri fiind acoperite prin metoda tragerii la sorți. După finalizarea acestui serviciu militar , tinerii pot opta să treacă în rezervă sau pot rămâne în serviciul militar pe baza unui contract de 3 ani.

O parte din tinerii care vor alege să facă acest serviciu militar vor putea ieși din armată și cu o calificare, pentru că vor trece prin cursuri pentru diverse profesii.

Conform documentului adoptat de către Guvern, toate structurile de forțe ale Armatei Române vor fi transformate după principii moderne. Astfel, Armata Română va avea în componență forțe terestre, forțe aeriene, forțe navale, forțe pentru sprijin de luptă, forță pentru sprijin logistic, forță pentru apărare cibernetică și alte forțe.


Distribuie articolul

You May Also Like