Cum să îți ferești țevile de îngheț 

Distribuie articolul

În perioada de iarnă trebuie să luați toate măsurile de prevenire a neplăcerilor cauzate de înghețarea componentelor instalației interioare de alimentare cu apă.

Utilizatorul are obligația „să se preocupe de asigurarea integrității sistemelor de măsurare”, respectiv a contorului care măsoara cantitatea de apă consumată, cu scopul facturării de către Operator (Legea nr.241/2006 republicată, cu modificările și completările ulterioare, Ordinul 29/N/1993 Anexa, Contractul de furnizare/prestare, Regulamentul serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare).

Menținerea curățeniei și integrității căminului de branșament și a contorului care vă deservește și protejarea acestuia, inclusiv împotriva înghețului, inclusiv armăturile existente în interior și dispozitivul de citire la distanta, intră in sarcina clientului/utilizatorului.

Având în vedere temperaturile scăzute, vă recomandăm să verificați periodic starea căminului de branșament și a contorului (pentru a preîntâmpina eventuale pagube materiale) și să luați toate măsurile necesare pentru protejarea contorului și a instalațiilor aflate în căminul de branșament. Dorim să atenționăm asupra acestui fapt, deoarece orice reparație sau înlocuire de contor care se datorează unei cauze străine de voința operatorului (îngheț, incendiu, șoc exterior) se efectuează pe cheltuiala exclusivă a utilizatorului.

Protejarea corespunzătoare a contorului de branșament, dacă se află într-un cămin de contor neizolat, se poate realiza utilizând plăci din poliuretan sau polistiren extrudat. Nu folosiți materiale care absorb umezeala (paie, textile, hârtie, etc.). Asigurați-vă că rama și capacul de protecție sunt bine fixate, iar capacul este închis.

În zilele geroase, fără zăpadă, protejați suplimentar rama și capacul cu o folie de plastic peste care puteți turna pământ, pentru a micșora inerția termică a componentelor care se află în căminul de contor. Asigurați-vă însă că pământul poate fi ușor de îndepărtat pentru a permite accesul la contor.

Pentru a evita înghețarea contorului și a instalațiilor interioare, aflate în responsabilitatea clientului/utilizatorului, iată ce puteți face:

– nu inchideti complet căldura atunci când este frig;

– protejați atât contorul cât și conductele de expunererea la curenți de aer reci;

– în cazul în care contorul a înghețat, dezghețarea acestuia se face prin încălzirea spațiului în care este montat.

ATENȚIE:

Nu folosiți flacăra deschisă;

Nu turnați apă fierbinte pe contor.

Dacă lipsiți mai mult de la domiciliu, nu uitați să goliți conductele interioare de apă. Iată cum se evacueaza corect apa: închideți robinetul de linie aflat după contorul de branșament (este vorba de robinetul situat între contor și conducta din interiorul imobilului); deschideți în același timp toți consumatorii de apă (robinetele) de pe instalația interioară pentru ca apa aflată pe conducte să se scurgă; deschideți robinetul de golire aflat după robinetul de linie (adică între robinetul de linie și instalația interioară de apă) până când nu mai curge apă, apoi închideți-l la loc; odată terminată golirea apei de pe conductele interioare, închideți toate robinetele instalației interioare, pentru a evita o inundare accidentala atunci când veți reveni acasă și veți deschide robinetul de linie.

IMPORTANT!

Protejați contorul pentru a preveni înghețarea lui, asigurând însă în permanență accesul reprezentanților Operatorului APA CANAL.   SURSA: APĂ-CANAL Galați


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns