Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă a făcut astăzi câteva declarații ce vor naște, cu siguranță, analize publice ori disensiuni între cadrele didactice și părinții elevilor în perioada imediat următoare.
„Cred că profesorii ar trebui să se gândească să se vaccineze. Niciodată nu este târziu pentru vaccinare. (…) Cred că părinții ar trebui să ceară școlilor situația profesorilor vaccinați și nevaccinați, ca să fie o chestiune transparentă și pentru ca și școlile să promoveze mai activ vaccinarea în rândul cadrelor didactice”, a mai spus Ioana Mihăilă.
„Profesorii, la fel ca personalul medico-sanitar, ar trebui sa fie printre vectorii care transmit și educă populația spre vaccinare și atunci, da, este trist și îngrijorător că acești potențiali vectori nu au ales ce era bine pentru ei în primul rând, și anume să se protejeze prin vaccinare, si ce e bine pentru cei pe care îi învață și îi îngrijesc”, a adăugat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.
În acest moment, peste 185.000 de angajați din sistemul de învățământ din România, dintr-un total de peste 300.000, s-au vaccinat, ceea ce înseamnă cam 60 la sută, a declarat la începutul acestei săptămâni ministrul Educației Naționale, Sorin Câmpeanu.
Care sunt variantele de lucru, altele decât orele clasice, cu prezență fizică?
Pentru elevii care locuiesc cu persoane vulnerabile va exista, în continuare, posibilitatea de a face ore online, dacă părinții decid acest lucru.
Concluzia la care s-a ajuns a fost că se va permite pentru clasele primare atât măști textile, cât și măști medicale, dar se va impune cu fermitate portul măștilor de uz medical la clasele gimnaziale si liceale.
Anunțul vine după ce în urmă cu o săptămână, același ministru a anunțat că elevii nu mai pot purta măști textile la ore.
Indiferent de rata de incidență, elevii și profesorii trebuie să poarte masca tot timpul în care se află în interiorul școlii.
Autoritățile au pregătit două scenarii pentru situația în care rata de infectare într-o localitate trece de 6 la mie:
- trecerea în online a tuturor elevilor
- trecerea în online doar a celor nevaccinați și netrecuți prin boală, cu posibilitatea ca elevii vaccinați să vină în continuare fizic la școală.
Pana la pragul de 6 cazuri raportate la o mie de locuitori, elevii vor merge fizic la școală.
Cum începe anul școlar 2021-2022?
Mai exact, din 13 septembrie, principalele modificări comparativ cu anul trecut fiind următoarele:
• dacă incidența din ultimele 14 zile a cazurilor dintr-o localitate se menține sub 6 la mia de locuitori, toți elevii merg fizic la ore;
• când incidența trece peste 6 la mia de locuitori, sunt două posibile scenarii:
- trecerea în învățământ online integral
- sistem hibrid cu învățământ online pentru copiii care sunt nevaccinați și netrecuți prin boală și posibilitatea de a continua învățământul față în față pentru copiii care sunt vaccinați sau trecuți prin boală în ultimele 180 de zile;
Se menține obligația purtării maștii în spațiile închise. În cele deschise, masca nu este obligatorie, cu excepția ceremoniei de deschidere a noului an școlar.
Activitatea sportivă se poate desfășura preferabil în spații exterioare, iar dacă condițiile meteo nu permit, se pot desfășura în interior, până la incidența de 2 la mie fără mască de protecție.
Anul școlar 2021-2022 va fi structurat astfel:
Semestrul I va avea 14 săptămâni de cursuri, dispuse în intervalul 13 septembrie 2021- 22 decembrie 2021.
Semestrul al II-lea va avea 20 săptămâni de cursuri, dispuse in intervalul 10 ianuarie 2022- 10 iunie 2022, cu includerea programului „Școala Altfel”, în perioada 8-14 aprilie, interval în care se pot organiza fazele naționale ale olimpiadelor școlare.
Vacantele elevilor în anul școlar 2021- 2022 sunt programate astfel:
25- 31 octombrie 2021: vacanța pentru învățământul preșcolar si primar;
23 decembrie 2021- 9 ianuarie 2022: vacanța de iarnă;
15 aprilie 2022- 1 mai 2022: vacanța de primăvară;
11 iunie 2022 – până la data din septembrie 2022 la care vor începe cursurile anului școlar 2022 – 2023, vacanța de vară.