Cultură la preț „zero” pentru elevii români, proiect USR în dezbatere

Distribuie articolul

Un proiect de lege depus recent în Parlament are potențialul de a oferi acces gratuit la evenimente culturale și sportive organizate de instituții publice pentru elevii din țară. Proiectul a fost inițiat de un membru al partidului USR. În cazul în care proiectul de lege va fi adoptat, promulgat și publicat în Monitorul Oficial, elevii din România ar putea beneficia de acest avantaj.

Acest proiect legislativ extinde prevederile Legii 198/2023 privind învățământul preuniversitar, cu obiectivul principal de a le oferi acces gratuit la evenimente culturale și sportive. În plus, proiectul prevede extinderea beneficiilor și pentru elevii români din afara granițelor țării, care sunt bursieri ai statului român. Până în prezent, legislația oferea acestor elevi o reducere de 75% pentru a participa la astfel de evenimente desfășurate pe teritoriul României.

Promotorii acestui proiect consemnează că obiectivul este de a oferi elevilor oportunitatea de a se familiariza cu cultura, istoria și arta, eliminând în același timp constrângerile financiare. Într-o eră marcată de creșterea dependenței de internet și jocuri online, accesul la muzee și instituții culturale poate să le ofere tinerilor experiențe educaționale valoroase.

Inițiatorul proiectului de lege, deputatul USR Filip Havârneanu, a subliniat într-un comunicat de presă că această măsură ar promova egalitatea de șanse între copiii cu posibilități materiale diferite. De asemenea, ar putea contribui la o creștere a consumului cultural în rândul populației, deoarece statisticile actuale arată că 60% dintre români nu participă la activități culturale, precum lectura, vizitarea muzeelor sau participarea la evenimente culturale. De asemenea, se menționează că majoritatea bibliotecilor școlare și de cartier, elemente esențiale pentru educația culturală, au fost închise după Revoluție.


Distribuie articolul

You May Also Like