Criza COVID-19. Ce măsuri de sprijinire a economiei a luat Guvernul și ce decizii așteaptă liberalii gălățeni

Epidemia de COVID-19 afectează grav economia. Joi, Guvernul a lansat primul pachet cu măsuri menite a atenua efectele crizei și a permite firmelor să supraviețuiască. Decizii sunt așteptate și în plan local, acestea fiind analizate de politicieni împreună cu reprezentanții mediului de afaceri.

Guvernul a anunțat joi care sunt primele măsuri economice luate după declanșarea epidemiei. Astfel, statul va asigura plata șomajului tehnic pentru angajații companiilor care își închid activitatea, însă nu mai mult de 75% din salariul mediu brut. De asemenea, vor fi puse la dispoziția IMM-urilor 5 miliarde de lei, credite garantate de stat pentru investiții și capital de lucru. Dobânda acestor credite va fi subvenționată de stat. În plus, guvernul a decis să ramburseze TVA până în limita sumei de 9 miliarde de lei. Guvernanții au mai spus că vor lua și alte măsuri de apărare a economiei în funcție de evoluția situației.

Și în plan local, sunt așteptate măsuri din partea autorităților. Membrii PNL Galați au inițiat o serie de discuții cu reprezentanții micilor întreprinzători și solicită public aprobarea de urgență a unor decizii. În mare este vorba despre scutiri de plată a unor obligații fiscale, despre eliminarea unor proceduri birocratice și despre achiziționarea unor produse.

„Micii întreprinzători sunt o categorie extrem de vulnerabilă în noul context social – economic. În acest sens, în urma consultărilor făcute cu Patronatul Tinerilor Întreprinzători din Regiunea Sud – Est, propunem următoarele măsuri de sprijinire a economiei locale:

-Firmele afectate în această perioadă, care își diminuează sau suspendă activitatea (de ex. restaurante, baruri, săli de joacă, firme de turism, etc.) să fie scutite de la plata taxei/ abonamentului Ecosal.

– Vehiculele utilitare, care asigură mărfuri și servicii pentru gălățeni, să fie scutite de la plata impozitului pentru mijloacele de transport pe tot anul 2020.

-Suspendarea obligativității obținerii Acordului Primarului pentru anul 2020.

– Înființarea unui birou unic în cadrul Primăriei Galați, care să preia toate solicitările firmelor și să le direcționeze automat către compartimentele potrivite.

-Achiziționarea de urgență a unei soluții software de digitalizare a Primăriei.

-Prelungirea datelor de valabilitate pentru autorizațiile de construcție.

-Poliția locală să aibă rol preventiv și să aplice cu precădere avertismente, amendând doar după ce a fost emisă o atenționare.

Radu Oprea, Președintele Patronatul Tinerilor Întreprinzători din Regiunea Sud – Est.

Onuț Atanasiu, Liderul grupului consilierilor locali PNL.”

(sursa PNL)

Ai putea fi interesat și de:

Lasă un răspuns